Onze school

Inleiding

Beste ouder/verzorger,

In deze schoolgids voor schooljaar 2023-2024 vindt u informatie over de Kentalis dr. J. de Graafschool voor vso. Onze school maakt deel uit van Koninklijke Kentalis. Algemene informatie over het onderwijs van Kentalis vindt u in het deel Kentalis Schoolgids Algemeen

Onze werkwijze, doelen en visie worden in deze gids beschreven. Daarnaast wordt er beknopt en op hoofdlijnen beschreven hoe we in praktische zin de school georganiseerd hebben om onze doelen te bereiken. Hierin nemen we u als ouder/verzorger graag mee, omdat wij een goede samenwerking belangrijk vinden. Daarom bieden wij regelmatig contactmomenten aan zoals ouderavonden en rapportbesprekingen.

Praktische informatie over vakantie, vrije dagen en studiedagen vindt u op de informatiekaart die elk schooljaar wordt uitgereikt.

Heeft u na het lezen van de gids nog vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Anmar Poort en Eric Post, directie

a.poort@kentalis.nl

e.post@kentalis.nl

Kentalis dr. J. de Graafschool - 050 525 51 90

Onze visie

 

Gewoon waar het kan, speciaal waar het moet.

 

Ons streven is dat leerlingen gelukkig en volwaardig naar vermogen mee kunnen doen in de maatschappij. We staan voor persoonlijke groei, we hebben aandacht voor de leerling en zoeken samen naar talenten.

De specifieke uitdaging van onze school ligt in het vergroten van de communicatieve competenties van onze leerlingen. Daaraan dragen wij bij door leerlingen te helpen zich op een aantal terreinen te ontwikkelen:

  • allereerst door het geven van goed onderwijs, zodat onze leerlingen zich cognitief gezien naar vermogen ontwikkelen. We stellen ambitieuze doelen die horen bij het uitstroomprofiel van de leerling en we evalueren regelmatig of die doelen gehaald worden. Onze lessen geven we op een manier die leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) ondersteunt op passende wijze maar niet betuttelend is.
     
  • We helpen onze leerlingen bij het versterken van persoonsvorming en sociale vaardigheden. Zo zetten we in op het ontwikkelen van weerbaarheid, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Dit doen we onder andere in onze lessen 'spraakwaterval'. In deze lessen staat het durven inzetten van taal centraal. Daarnaast bieden we ook lessen sociaal emotionele vorming en gaan we met onze leerlingen de wereld in, leerlingen lopen bijvoorbeeld stages en volgen lessen op een reguliere school.

Onze leerlingen

De Kentalis dr. J. de Graafschool is een school voor leerlingen van 12 tot 20 jaar met een cluster-2-onderwijsarrangement (of indicatie cluster-2). De meeste leerlingen komen uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en soms ook uit Overijssel en Flevoland.

Binnen cluster-2 zitten leerlingen met één of meerdere onderwijsbehoeften op het gebied van communicatie en taal. Als gevolg van een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is er bij de leerling sprake van een taalachterstand en een onderwijsachterstand.

Ons onderwijs sluit aan bij de mogelijkheden van de leerling. Afhankelijk van die mogelijkheden wordt de leerling (op advies van de aanleverende school) in het vmbo of praktijkonderwijs geplaatst. Wij hebben ook instroomcriteria opgesteld voor het geval leerlingen van buiten het cluster-2-onderwijs instromen. Dit hanteren wij als leidraad. Onze school kent de uitstroomprofielen Vervolgonderwijs en Arbeid.

Een groep op de De Graafschool bestaat gemiddeld uit 12 leerlingen. We verwachten in schooljaar 2023-2024 ongeveer 85 leerlingen.

DGS Hal

 

Schoolondersteuningsprofielen

Elke school is verplicht een schoolondersteuningsprofiel (SOP) te hebben. In dit SOP beschrijven we de speciale onderwijs- en ondersteuningsmogelijkheden binnen ons onderwijs. Op de dr. J. de Graafschool beiden wij onderwijs aan voor leerlingen met een TOS of TOS Meervoudig Gehandicapt in twee uitstroomprofielen:

  • Vervolgonderwijs
  • Arbeid (vrij of beschutte arbeid)

Het SOP geeft een beeld van de ondersteuning die onze school kan bieden aan met name leerlingen met een extra onderwijs- en/of ondersteuningsbehoefte. Met het SOP geven we de instellingsdirecteur en ons bestuur, maar ook collega-scholen en ouders/verzorgers  inzicht in de kwaliteit van de ondersteuning en de voorzieningen van de school, de deskundigheid van de werknemers en de mogelijkheden om bepaalde extra ondersteuning te geven. Het school ondersteuningsprofiel dient minimaal eens per vier jaar vastgesteld te worden. Dit is opnieuw gedaan in schooljaar 2023 en dit SOP loopt door tot 2027.

Bekijk hier het schoolondersteuningsprofiel 2023-2027.

Schoolplan

Het schoolplan schept duidelijkheid over wat we willen bereiken met ons onderwijs en hoe we dat vormgeven.

Ons schoolplan bevat een lange termijn (2019-2024) beschrijving van het beleid over de kwaliteit van het onderwijs binnen onze school. We beschrijven in dit plan welke ambities we nastreven en welke doelen we met ons onderwijs en ondersteuning willen bereiken. Op grond van interne analyses beschrijven we in dit plan hoe we ons onderwijs blijven(d) verbeteren.

Het schoolplan is ook een wettelijk verplicht document dat door het bestuur aan de Inspectie van het Onderwijs wordt toegestuurd. Bent u benieuwd naar de inhoud van het schoolplan? U kunt het raadplegen door een mail te sturen aan infodegraafschool@kentalis.nl t.a.v. de directie, wij nemen dan contact met u op.

 

Organisatie van de school

De Kentalis dr. J. de Graafschool biedt cluster 2-onderwijs in twee richtingen: uitstroom naar vervolgonderwijs en naar arbeid. De school is gevestigd in het Ina Boudierplatsoen in Groningen. Onze leerlingen komen met name uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Zij reizen veelal zelfstandig naar school, of maken gebruik van taxivervoer.

De school staat onder aansturing van twee directieleden. Zij dragen zorg voor een goede dagelijkse gang van zaken voor alle leerlingen en medewerkers. 

Voor de praktijklessen beschikken wij over een goed uitgeruste, semi-professionele keuken. Voor gymnastieklessen kunnen we terecht in onze eigen gymzaal met een uitgebreid aanbod aan toestellen en materialen. Voor de beperkte leerlingen of medewerkers is er een mindervalide toilet aanwezig.

Onderwijsteam

Op onze school werken ongeveer 32 professionals in dienst. Een ieder levert een specifieke bijdrage aan het onderwijs en de begeleiding van onze leerlingen:

  • De vakleerkrachten en de docenten verzorgen samen met de logopedisten het onderwijs aan de leerlingen.
  • De Commissie van Leerlingenzorg (CvL) bestaande uit: leerkracht, logopedist, intern begeleider, schoolmaatschappelijk werker, orthopedagoog (gedragskundige) en schooldirecteuren zijn samen verantwoordelijk voor de leerlingenzorg.
  • Onderwijsondersteunende functionarissen: administratie, decaan, managementassistente, conciërge, schoolaudioloog.
  • De twee schooldirecteuren geven samen leiding aan de school.
  • Stagiaires ondersteunen en leren doordat we ze kennis geven over onze vorm van speciaal onderwijs.

Rondleiding en inschrijven op onze school

Bent u benieuwd naar onze school? We nodigen u van harte uit om een kijkje te komen nemen. We laten u de school zien en vertellen over ons onderwijs en onze visie. Ook organiseren wij ieder schooljaar een ouderdag. U wordt hierover tijdig geïnformeerd.

Plaatsing op onze school kan alleen indien de Commissie van Onderzoek (CvO) een intensief onderwijsarrangement cluster-2 heeft afgegeven en wij als school kunnen voldoen aan de onderwijsbehoefte van de leerling.

Lees meer over het inschrijven van leerlingen bij onze school.