Opbrengsten en uitstroom

Kwaliteitszorg

We bieden goed onderwijs. Daarom stellen we ambitieuze en realistische doelen. Naar aanleiding van de opbrengsten van 2023-2024 zijn er maatregelen genomen die in 2024-2025 zijn uitgevoerd.  Het resultaat hiervan kunt u hieronder lezen.

  • Het implementeren en toepassen van de zorgroute op eerste, tweede en derde niveau.
    Afgelopen schooljaar zijn we gestart met het toepassen van de nieuwe zorgroute. Hierbij heeft de mentor een centralere rol gekregen in de leerlingenzorg
  • De leerlingen meer eigenaarschap geven (vervolg).
    Er zijn diverse protocollen ontwikkeld die gericht zijn op het stimuleren van eigenaarschap bij leerlingen, onder andere met betrekking tot inhaaltoetsen en het meenemen van huiswerk en schoolspullen.
  • Differentiatie / samenwerkend leren verder versterken.
    Tijdens een studiedag in de tweede helft van het schooljaar is hier aandacht aan besteed. In het komende schooljaar zetten we deze ontwikkeling voort, onder andere met een studiedag in september.
  • PeTOS lessen (psycho-educatie) voortzetten in leerjaar 2 (en 1).
    De PeTOS-lessen zijn inmiddels structureel aangeboden in zowel leerjaar 1 als leerjaar 2.
  • Portfolio 'Simulise' invoeren (Arbeid/dagbesteding).
    Na de studiedag op 31 maart zijn we gestart met het gebruik van ‘Simulise’. Leerlingen hebben hierin meerdere verslagen geplaatst, waaronder een verslag van het bezoek aan het Anne Frank Huis. In het komende schooljaar wordt dit verder uitgebouwd.
  • Door ontwikkelen van de PPO lessen van 4M/4A alsmede verder vormgeven van de profielen assistent Bouw en Dienstverlening binnen de entree-opleiding (MBO-1) in samenwerking met het ROC.
    De PPO-lessen van 4M/4A zijn verder ontwikkeld. Daarnaast is, in samenwerking met het ROC, het curriculum voor de profielen Assistent Bouw en Dienstverlening vormgegeven en gereed voor gebruik.

 

Onderwijsresultaten

We leggen vast welke resultaten we willen halen met onze leerlingen, dit noemen we ambities. De uitgewerkte ambities zijn als bijlage te vinden in de algemene schoolgids. De resultaten brengen we in kaart aan de hand van observaties en/of toetsen. Op basis van de resultaten zijn we in staat om doelstellingen op maat te formuleren voor onze leerlingen.

Opbrengsten Vervolgonderwijs
Conclusie van de AMN-scores (Nederlands-Rekenen):
Binnen het uitstroomprofiel vervolgonderwijs behalen we de ambities van de onderbouw VMBO basis. 
De vierde jaars leerlingen VMBO (8) zijn allemaal geslaagd. Vijf leerlingen op het niveau van het VMBO basis beroeps hebben hun diploma behaald in samenwerking met het Bonhoeffer College. De theorievakken werden gevolgd op het Kentalis Maatman College en de praktijkvakken volgden de leerlingen in symbiose met het Bonhoeffer College.
Drie leerlingen (twee VMBO bb en één kb) hebben in een inclusieve setting op het Zone College hun diploma behaald.   
Het slagingspercentage is dus wederom 100%. Hiermee voldoen we aan de Kentalisambities.

Opbrengsten Arbeid en MBO-1
Conclusie van de AMN-scores (Nederlands-Rekenen):
Binnen het uitstroomprofiel Arbeid, leerroute MBO -1 onderbouw, worden de gestelde ambities op dit moment nog niet volledig behaald. Onze ervaring leert echter dat dit in de bovenbouw doorgaans wordt rechtgetrokken. Daar zien we namelijk dat alle leerlingen uitstromen met een VSO-diploma en/of slagen voor het MBO-1 diploma, waarmee zij succesvol doorstromen naar werk of vervolgonderwijs. 

Dit schooljaar hebben 10 leerlingen examen gedaan op het niveau van het VSO Arbeid/dagbesteding. Middels een eindgesprek met de examencommissie op basis van hun portfolio, zijn alle leerlingen geslaagd voor hun VSO schooldiploma en stromen zij uit naar een (beschutte) werkplek

Binnen de leerroute MBO-1 zijn er 15 leerlingen (100%) geslaagd voor het MBO-1 entree-diploma.

Opbrengsten sociaal-emotionele ontwikkeling en leren leren
We hebben dit schooljaar gebruik gemaakt van het instrument IKAN om de sociale vaardigheden en het 'leren leren' in beeld te brengen. De ambitie van de IKAN voor het Maatman College is als volgt vastgesteld: “75% van de einduitstromers van het Maatman behaalt de voor hen gestelde norm”. Voor de overige klassen geldt: tenminste 75% behaalt de voor hen gestelde norm. 

Uit de voorjaarsmeting (2e meting) van de IKAN komt naar voren dat 94% van de einduitstromers de gestelde norm heeft behaald en bij de overige klassen heeft 76% de gestelde norm behaald. Hiermee voldoen we aan de ambitie.

Opbrengsten sociale veiligheid
Elk jaar meten we hoe veilig onze leerlingen zich voelen op school. Dit doen we met de MSV (monitor sociale veiligheid). Onze ambitie is dat 90% van onze leerlingen zich veilig voelt. Dit schooljaar hebben wij wederom de ambitie gehaald.  

 

Overgang naar een andere school

Dit schooljaar zijn 39 leerlingen uitgestroomd. Twee leerlingen zijn tussentijds uitgestroomd. Dit zijn leerlingen die voor het einde van het Voortgezet Speciaal Onderwijs naar een andere school/setting gaan. 
37 leerlingen zijn aan het eind van het VSO uitgestroomd. Dit noemen we einduitstroom.

Informatie over eind uitstroom

De ambitie (75%) om leerlingen te laten uitstromen op het niveau van hun uitstroomprofiel zoals een jaar daarvoor vastgesteld, wordt behaald (84%).

Het slagingspercentage is 100%.

Tabel einduitstroom VSO

 2022-20232023-20242024- 2025
MBO niveau 1    
MBO niveau 212922
MBO niveau 3621
MBO niveau 4   
VO-havo (na VMBO)   
Reguliere arbeidsplaats1 6
Beschut werk/beschermde werkomgeving415
Dagbesteding 23
Totaal231437

 

Informatie over tussentijdse uitstroom

In onderstaande tabel kunt u zien hoeveel leerlingen tussentijds zijn uitgestroomd.

Tussentijdse uitstroom
 

 2022-20232023-20242024-2025
VSO dagbesteding arbeidsgericht 1  
VSO diplomagericht 1 
VSO PRO cluster 4  1
Praktijkonderwijs PRO   
Voorgezet Onderwijs VMBO BB, KB  21
MBO-1 2 
Totaal152

 

Informatie over vervolgsucces

Van alle leerlingen die onze school verlaten, wordt gedurende twee jaar bijgehouden of zij nog op hetzelfde niveau zitten als toen ze uitstroomden. Dit heet bestendiging. 

Totaal uitgestroomde leerlingen in 2022-2023 24 leerlingen
Aantal leerlingen dat zich op 1 oktober 2023 nog op hetzelfde uitstroombestemmingsniveau bevindt 18 leerlingen
Aantal leerlingen dat zich op 1 oktober 2023 niet meer op hetzelfde uitstroombestemmingsniveau bevindt 3  leerlingen
Aantal leerlingen waarvan onbekend is of ze zich op 1 oktober 2022 nog op hetzelfde uitstroombestemmingsniveau bevindt 3 leerling

Van 18 leerlingen die in 2022-2023 zijn uitgestroomd weten we op welk niveau ze zitten, 15 leerlingen zitten nog op het niveau waarop ze uitstroomden. 

Bovenstaande resultaten betekenen dat onze school een goede inschatting maakt van het ontwikkelperspectief van de leerlingen. De ambitie van 75% wordt hiermee ruimschoots gehaald, namelijk 83%, van de leerlingen waarvan het bekend is.

Tevredenheids- en ervaringenonderzoeken

Ouderervaringen onderzoek 2024
In maart t/m april 2024 is het ouderervaringen onderzoek afgenomen.
Het responspercentage was 50% (62 van de 123 respondenten) en is hier mee voldoende.
De ouders geven de school op basis van dit onderzoek het rapportcijfer 8.2.

Leerlingenervaringen onderzoek 2025
In april 2025 is het leerlingervaringenonderzoek afgenomen. 
Het responspercentage was 85% (uitstekend). De leerlingen geven de school het cijfer 7.4

Medewerkerstevredenheidsonderzoek 2022-2023
In de maand november  is er een medewerkers onderzoek afgenomen door Kentalis bij alle scholen. 
In het kort staan hieronder de scores. Het responspercentage was 100%, wat uitstekend is.
Op vier thema’s van het onderzoek komen de volgende scores tot uitdrukking:
Autonomie           7.8
Sociale Veiligheid 8.6
Werkgeverschap  4.9
Bevlogenheid       7.4

Audit of inspectie

Audit 20 maart 2025
Op het Maatman College is een audit uitgevoerd op 20-03-2025 door een auditteam van Kentalis. De audit is uitgevoerd op basis van het onderzoekskader van de Inspectie van het Onderwijs (augustus 2021 – update 2024). De audit bestond uit de volgende activiteiten: er zijn lessen bezocht, documenten geanalyseerd, gesprekken gevoerd met leerlingen, leraren, de commissie voor leerlingenzorg (CvL), stagecoördinatoren en met de schoolleiding. 

Wat gaat goed? 
De standaarden OP5 Praktijkvorming / stage, OP6 Afsluiting, VS2 Schoolklimaat, SKA2 Uitvoering en kwaliteitscultuur zijn als goed beoordeeld. Op deze standaarden heeft de school aanvullende ambities en toont de school eigen aspecten van kwaliteit. 
Wat is voldoende? 
De overige standaarden zoals 'basisvaardigheden, aanbod, pedagogisch-didactisch handelen, resultaten en visie/ambities' worden door het auditteam beoordeeld als voldoende, deze standaarden voldoen aan de basiskwaliteit. 
Wat moet beter? 
Het auditteam heeft geen standaarden als onvoldoende beoordeeld.

Inspectiebezoek 25 november 2021
Op 25 november 2021 heeft de inspectie van Onderwijs dit onderzoek uitgevoerd op het Kentalis Maatman College.

Het onderzoek bestond uit de volgende activiteiten: er zijn lessen bezocht, documenten geanalyseerd, gesprekken gevoerd met leerlingen, leraren, de commissie voor leerlingenzorg (CvL), stagecoördinatoren en met de schoolleiding. Op basis van dit onderzoek heeft de inspectie van Onderwijs geconstateerd dat de kwaliteit van het onderwijs van het Kentalis Maatman College Goed is.
 

Maatregelen

Alle bovenstaande resultaten zijn geanalyseerd en leiden tot de volgende maatregelen die worden uitgevoerd in 2025-2026. Deze doelen staan (nader) omschreven in het jaarplan/schoolplan 2024-2027.

  • Het verder implementeren en toepassen van de zorgroute op eerste, tweede en derde niveau.
  • De leerlingen meer eigenaarschap geven (vervolg).
  • Differentiatie / samenwerkend leren verder versterken.
  • Portfolio 'Simulise' verder invoeren.
  • Petos en IKAN groepsdoelen integreren
  • Nederlands met thema's en woordenschat verdiepen