Ouders en school

Informatie en contacten ouders

Het is belangrijk dat ouders goed op de hoogte zijn van de gang van zaken op school en die van hun eigen zoon/dochter in het bijzonder. Daarom kiest het Kentalis Maatman College ervoor ouders breed te informeren en te betrekken bij zaken die op school spelen. De school is echter ook afhankelijk van de informatie van ouders. Daarom bezoeken onze brugklasmentoren minimaal één keer per jaar de ouders thuis. De mentoren uit de hogere groepen doen dit indien gewenst.

Ouderavonden 

Aan het begin van het schooljaar (tweede week) wordt er altijd een voorlichtingsavond gepland. Lopende het schooljaar worden er ouderavonden, zowel per klas als per thema georganiseerd. Ouders krijgen hiervoor ruim van te voren een uitnodiging. De uitnodiging voor een ouderavond betreft een gezamenlijk gesprek voor beide ouders, ook indien ouders gescheiden zijn. In bijzondere situaties kan van de gezamenlijkheid worden afgeweken. Er moet dan binnen een week na de uitnodiging voor de ouderavond een verzoek worden ingediend bij de verantwoordelijke leidinggevende voor een afzonderlijk gesprek op de ouderavond (zodat dit ook tijdig georganiseerd kan worden). Partners van ex-echtgenoten worden alleen uitgenodigd indien de andere ouder hiertoe schriftelijke toestemming heeft gegeven.

Rapportbespreking 

Twee keer per jaar ontvangen leerlingen een rapport. Dit wordt tijdens de 20-minuten(ouder)avonden besproken. Tijdens dit gesprek komt ook het verloop van het ontwikkelingsperspectief aan de orde. Halverwege november, maar ook lopende het gehele schooljaar informeert de mentor de ouders/verzorgers regelmatig telefonisch over de ontwikkeling van de leerling.

Ouderbetrokkenheid 

Het Kentalis Maatman College wil vanaf de start van de samenwerking bouwen aan een goede relatie. De mentoren van de brugklassen gaan daarom in het 1e schooljaar op huisbezoek om met ouders te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Ook mentoren uit de hogere groepen bezoeken regelmatig leerlingen. Gedurende het jaar hebben de mentoren via de mail of telefoon zeer intensief contact met ouders, waarbij overlegd wordt over ontwikkelingen, aanpak, enz. Ook bij de richting-keuze van onze leerlingen zijn ouders intensief betrokken. Ze denken en praten mee en zoeken samen met de school naar geschikte stageplaatsen. In ieder geval één keer per jaar hebben wij een gesprek met alle ouders over de totale ontwikkeling. In de medezeggenschapsraad praten ouders mee over de ontwikkelingen van de school. Ouders ontvangen gemiddeld vier keer per jaar een Nieuwsbrief, waardoor ze goed op de hoogte zijn van zaken die spelen of gaan spelen.
Verder organiseren wij regelmatig ouderavonden rond thema’s. 
Ouders zijn betrokken bij de school, de school is betrokken bij ouders. Daar streven we naar. We willen graag dat we informatie delen en hetzelfde doel hebben: de ontwikkeling van uw zoon/dochter. We bespreken regelmatig met u wat en hoe uw kind thuis en op school leert en hoe we het leerproces kunnen ondersteunen. Ook ouderparticipatie vinden we belangrijk: dit betekent dat ouders de school ondersteunen bij activiteiten. U bent van harte welkom als u hier ideeën over heeft.

Schoolapp: Social Schools

Uw kind volgt onderwijs bij Kentalis. We komen regelmatig samen om de voortgang van uw kind te bespreken. We vinden het ook belangrijk om u op de hoogte te brengen van de dagelijkse zaken op school. Op deze manier bereiken wij het beste resultaat voor uw kind.

Kentalis Maatman College gebruikt voor de informele uitwisseling Social Schools. Uw gegevens worden veilig en beschermd opgeslagen.

Social Schools is in Nederland het meest gebruikte systeem voor het digitaal delen van informatie tussen ouders en school. De leverancier houdt dit systeem veilig en betrouwbaar op het gebied van de privacywetgeving. Dit zelfde geldt voor Kentalis.

Social Schools laat zich vergelijken met het papieren schriftje dat vroeger gebruikt werd om de dagelijkse bijzonderheden met u te delen. Via het internet en via een app op de mobiele telefoon kan Social Schools gebruikt worden.

Voor het gebruiken van Social Schools hebben wij uw schriftelijke toestemming nodig.

Met de leerlingen communiceren wij, indien nodig buiten schooltijden om, via 'Teams'.

Schoolverlaters

De leerlingen met het uitstroomprofiel Vervolgonderwijs stromen na het behalen van het VMBO diploma uit naar het MBO (ROC van Twente). In overleg met de leerling, ouders en de school (mentor, IB) kiezen de leerlingen een opleiding op het ROC van Twente. Tijdens LOB lessen wordt aandacht besteed aan de opleidingen op het ROC. De overstap wordt begeleid door de school in samenwerking met de ambulante dienst van Kentalis. 

De leerlingen die de MBO-1 entreeopleiding behalen, volgen hetzelfde traject. Zij stromen ook uit naar het ROC van Twente.

De leerlingen met het uitstroomprofiel Arbeid/dagbesteding stromen na het behalen van hun diploma uit naar werk. Dit kan b.v. een reguliere arbeidsplaats of een beschutte werkplek zijn. In overleg met de leerling, ouders en de school (mentor, IB en stage-coördinator) wordt dit traject vorm gegeven. 

Vrijwillige ouderbijdrage

Wij vragen van ouders/verzorgers geen structurele ouderbijdrage meer voor alle activiteiten die als schoolactiviteiten worden aangemerkt en daarmee onderdeel van het onderwijs vormen. Voor schoolkampen en buitenlandreizen kunnen we wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen. Deze activiteiten kunnen vaak alleen doorgang vinden als ouders bijdragen in de kosten. Alle leerlingen gaan mee ongeacht of hun ouder al dan niet betaald heeft.

Lokale medezeggenschap op locatie

In Algemeen Deel Kentalis schoolgids treft u informatie aan m.b.t. de medezeggenschap. De leden van de LMR van het Maatman College zijn:

  • Mevr. J. van Dijk-Stam; personeelslid
  • Mevr. M. Wolferink; personeelslid
  • Mevr. I. Rijnders: ouderlid
  • Mevr. M. Porton: ouderlid

 

Interne vertrouwenspersonen en pestcoördinator

In Kentalis Schoolgids Algemeen Deel treft u informatie aan over de vertrouwenspersonen en de anti- pestcoördinator.
Het Kentalis Maatman College heeft 2 vertrouwenspersonen, namelijk:
Dhr. N. Punte en mevr.  A. Bramer.
Mevr. A. Bramer is tevens functionaris  R.I.S. (Relaties, Intimiteit, seksualiteit).

De (anti)pestcoördinatoren zijn:
Mevr. M. Kuiper en mevr. E. Heinink.
De school beschikt over een anti-pestprotocol.

Bovengenoemde personen zijn te bereiken via het algemene telefoonnummer van school: 053- 4801770.
Het Kentalis Maatman College heeft geen ouderraad.

Ouderraad

Het  Kentalis Maatman College heeft geen ouderraad.