Onze school

Inleiding

Beste ouder/verzorger,

In deze schoolgids vindt u informatie over de Tine Marcusschool Groningen en Assen voor het schooljaar 2025-2026. Dit is de specifieke schoolgids voor de Tine Marcusschool. Deze schoolgids bevat samen met de algemene schoolgids van Kentalis alle informatie. Deze informatie is bedoeld voor ouders en verzorgers van kinderen die naar één van de scholen van Kentalis gaan of die via de ambulante dienstverlening ondersteuning krijgen op een school in de buurt. De scholen en de ambulante dienstverlening vallen onder Stichting Kentalis Onderwijs.

Naast deze schoolspecifieke schoolgids is er een informatiekaart met de belangrijkste informatie, zoals de data van de schoolvakanties. U ontvangt deze kaart aan het begin van het schooljaar.

Met vriendelijke groet,

Annemiek Lourens en Kirsten Romeijnders
Directie Tine Marcusschool Groningen en Assen

Onze visie

Op de Tine Marcusschool vinden we het belangrijk dat leerlingen leren in een omgeving die aansluit bij de echte wereld. We willen kinderen voorbereiden op een plek in de maatschappij waar ze zich goed kunnen redden.
Leerlingen leren aan te geven wat ze willen leren en op dit leerproces te reflecteren. We zijn ambitieus en werken met plannen om onze doelen te bereiken. We vragen ons steeds af: wat heeft deze leerling nodig? We volgen de doelen van het reguliere onderwijs en passen deze aan als dat nodig is.

Op de Tine Marcusschool werken we met professionals. We stimuleren dat zij zelf beslissingen nemen over leerlingen en het onderwijs, omdat zij de gevolgen het beste kunnen overzien.
Voor de komende vier jaar (2024-2027) hebben we vier thema's vastgesteld. Alle verbeterdoelen voor deze periode worden verdeeld over deze thema's. Zo brengen we focus aan in onze jaarplannen.
De volgende vier thema's zijn belangrijk voor ons:
1.    Professionele schoolcultuur: We leren van elkaar en ontwikkelen ons als team. 
2.    Gedifferentieerd onderwijs: Het leren van de leerling staat centraal.
3.    Inclusiever onderwijs: We werken samen met reguliere scholen, zodat leerlingen de beste kansen krijgen om succesvol en gelukkig mee te doen in de maatschappij. 
4.    TOS-specifiek onderwijs: We werken doelgericht aan de taalontwikkeling en communicatieve vaardigheden van de leerling. 

Voor meer informatie over onze school kunt u het schoolplan 2024-2027 opvragen bij de school.

Onze leerlingen

Onze school biedt onderwijs aan leerlingen met de volgende arrangementen:
•    TOS (ESM) onderwijsarrangement tot 9 jaar
•    TOS (ESM) onderwijsarrangement tussen 9-12 jaar
We laten ons onderwijs aansluiten bij de onderwijsbehoeften van de leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS), zodat zij zich goed kunnen ontwikkelen en mee kunnen doen in een maatschappij die draait om communicatie.
De leerlingen zijn tussen de 4 en 12 jaar oud. Naast de ondersteuning op het gebied van TOS kunnen de leerlingen ook nog andere ondersteuning nodig hebben. We kunnen deze leerlingen het beste onderwijs bieden indien TOS hierbij op de voorgrond staat. 

(Extra) Ondersteuning

We streven naar groepen van gemiddeld 14 leerlingen. Ons onderwijs voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) richt zich op positieve ervaringen in communicatie en het verbeteren van taalvaardigheid. Een belangrijk doel is dat leerlingen (weer) plezier krijgen in communiceren, zodat ze taal beter kunnen leren.
We gebruiken ondersteunende middelen zoals gebaren, beeldmateriaal en pictogrammen, afgestemd op de individuele leerling. Zo krijgt uw kind de beste kansen om taal te begrijpen en zelf te gebruiken.
Leerlingen met TOS kunnen vanaf vier jaar instromen en verlaten onze school uiterlijk in het schooljaar dat zij twaalf jaar worden. Soms kunnen ze een jaar langer blijven. Ons doel is dat leerlingen met TOS waar mogelijk weer naar een reguliere basisschool gaan.
Hieronder kunt u lezen hoe we leerlingen met een extra ondersteuningsvraag begeleiden en welke middelen we hiervoor ter beschikking hebben of hoe we dit extern organiseren. De extra ondersteuning die uw kind krijgt staat beschreven in het OPP.

Lezen: 
•    Intensieve leesondersteuning – de diverse fases staan in het dyslexiebeleid beschreven.
•    Bij vermoeden van Dyslexie – inschakelen van externe hulp van OCRN op locatie (dyslexiebehandeling) of inzet Kentalis STA TOS en Lezen traject.
Rekenen
•   We zetten Bareka rekenmuurtje in om onderzoek te doen welke hiaten in de rekenontwikkeling zichtbaar zijn zodat we de interventie hier op kunnen richten met de huidige methode en oefensoftware.
Sociaal-emotionele ontwikkeling: 
•    Groepslessen Rots en Water bij de gymles en vertaling in de klas. Bij een hulpvraag op weerbaarheid kan er extra aanbod gegeven worden in een kleine groep.
•    Zorgvuldige doorverwijzing naar Kentalis Zorg of andere samenwerkingspartners waarbij we streven naar een samenwerking zodat de vertaling naar de klas makkelijk gemaakt kan worden voor de leerling.

Mondelinge taal:
•   Verdiepend onderzoek door logopedist, doorverwijzing naar Kentalis Zorg (Spraaktaalambulatorium) en voor de auditieve verwerkingsproblemen zetten wij accoustic pioneer in.
Motorische en lichamelijke ontwikkeling: 
    De vakleerkracht volgt de ontwikkeling nauwkeurig. In dien nodig vragen we advies van fysiotherapeut op locatie en/of verwijzen we door naar de fysiotherapeut. 

Om bovenstaande extra ondersteuning te kunnen bieden op onze school zijn de volgende specialisten op school aanwezig:
•    Taal- en leesspecialist
•    Dyslexiespecialist
•    Vakleerkracht bewegingsonderwijs
•    Rots & Water specialisten
•    Orthopedagogen
•    Logopedisten voor verdiepend onderzoek
•    Logopedist voor Interactie-Communicatie-Beeldcoachbegeleiding (coaching voor leerkrachten, onderwijsassistenten en logopedisten om leerlingen met TOS nog beter te kunnen ondersteunen)

Tweejaarlijks bevragen we de leerlingen van groep 5 tot en met 8 middels een leerlingenervaringen vragenlijst naar de tevredenheid over de ondersteuning op school. De verbeterpunten bespreken we met het team en vertalen we indien nodig naar een verbeterplan in het komende jaarplan.

Onze grenzen
In principe is elke leerling welkom op onze school, als hij of zij het juiste onderwijsarrangement heeft. Dat is ons uitgangspunt. Onze school biedt basisondersteuning en vaak ook extra ondersteuning. Als een leerling een intensief cluster 2-arrangement krijgt, kijken we eerst of er plek is op de dichtstbijzijnde school. Is daar geen plek, dan kijken we naar een andere locatie, zoals Groningen, Assen, Drachten of Emmen.

Als een leerling meer hulp nodig heeft dan wij kunnen geven, gaan we altijd in gesprek met de ouders, deskundigen binnen en buiten de school, het samenwerkingsverband (SWV) en Jeugdhulp.

Wij kunnen waarschijnlijk geen passend onderwijs bieden aan:
1.    Leerlingen die door hun gedrag een gevaar zijn voor zichzelf of andere leerlingen.
2.    Leerlingen die door hun gedrag een gevaar zijn voor leraren of andere medewerkers.
3.    Leerlingen die medische hulp nodig hebben die wij niet kunnen geven.

Sommige leerlingen met TOS (taalontwikkelingsstoornis) laten lastig gedrag zien. Dit komt soms doordat ze zich niet goed kunnen uitdrukken of anderen niet goed begrijpen. Als we goed inspelen op hun onderwijsbehoeften, wordt dit gedrag meestal minder.

Als het gedrag niet verbetert, of als we verwachten dat dit niet snel zal gebeuren, dan is het de vraag of onze school de juiste plek is. Soms is er extra hulp nodig van deskundigen buiten Kentalis. Als deze hulp tijdelijk is en later kan stoppen, dan kan de leerling op onze school blijven.

Maar als er langdurige of structurele hulp nodig is buiten het cluster 2-onderwijs, dan moeten we samen kijken of een andere school of zorgplek beter past. Ook kan het zijn dat het gedrag zo ernstig is dat het de behandeling van de TOS in de weg staat. Dan moeten we goed nadenken over welke plek het beste is voor de ontwikkeling van de leerling, eventueel met extra hulp vanuit cluster 2.

Schoolplan

Kentalis heeft een strategie en beleidsplan onderwijs opgesteld voor de schooljaren 2024-2027. De Tine Marcusschool heeft vervolgens daar een schoolplan 2024-2027 van gemaakt (op te vragen bij de directeur). Het schoolplan is een plan voor het vormgeven en verbeteren van ons onderwijs voor de komende vier schooljaren. In het schoolplan worden de vier hoofdpunten uitgewerkt in meerdere concrete verbeterpunten. De verbeterpunten worden verdeeld over de verschillende schooljaren.

In het schooljaar 2024-2025 hebben we in december 2024 het jaarplan 2024 afgerond. De evaluatie kunt u hier lezen:  jaarverslag 2024. In het jaarplan 2025 kunt u per verbeterpunt het actieplan lezen. Er zijn grote verbeterpunten die door het gehele team worden opgepakt, of kleinere verbeterpunten voor een gedeelte van het team. Met verbeterborden van Stichting LeerKRACHT werken we jaarlijks aan vijf doelen, met als motto 'Elke dag samen een beetje beter'.

Op onderstaande jaarplanposter hebben we de 9 grootste en belangrijkste verbeterpunten visueel weergegeven.

Organisatie van de school

Verzorgingsgebied en het schoolgebouw

De Tine Marcusschool Groningen ligt aan de Jaltadaheerd in de wijk Beijum in Groningen. De school ligt rustig in een woonwijk en heeft lokalen voor lessen, logopedie, een zaal voor gym en ruimtes voor fysiotherapie en speltherapie. Alle lokalen hebben digitale schoolborden.

In hetzelfde gebouw zitten ook de Taaltrein (vroegbehandeling van Kentalis Zorg), het STA (Spraak-Taal Ambulatorium) en Kentalis Zorg behandeling cliënt en systeem.

De nevenlocatie van de Tine Marcusschool ligt Assen aan de Schoolstraat 33. Leerlingen van groepen 1 t/m 4 krijgen hier les. Deze locatie zit in een multifunctioneel gebouw met onder andere twee reguliere scholen. De leerlingen kunnen samen buitenspelen en gymmen met leerlingen van de reguliere school (vooral van het Sterrenschip). Dit draagt bij aan inclusiever onderwijs. We werken samen met Pento (vroegbehandeling en audiologisch centrum) in deze regio.

De leerlingen van de Tine Marcusschool komen uit de provincies Groningen en (Noord-) Drenthe. De meeste leerlingen komen via de Taaltrein van Kentalis of Pento (vroegbehandeling) of een medisch kinderdagverblijf. Ook stromen leerlingen in vanuit het regulier basisonderwijs of via onze partners in gespecialiseerd onderwijs.
 

Leerplein TMS

Onderwijsteam

Ongeveer 70 medewerkers verzorgen het onderwijs aan onze leerlingen. Onze school is een moderne organisatie met gemotiveerde en professionele medewerkers. Op de Tine Marcusschool hebben we de volgende functies:

  • Leerkracht: verantwoordelijk voor het onderwijs in de groep.
  • Onderwijsassistent: ondersteunt bij het onderwijs in de groep en werkt met kleine groepjes buiten de groep.
  • Logopedist: geeft individueel of in groepjes logopedie en helpt bij diverse groepslessen.
  • CvL-logopedist: zorgt voor leerlingenzorg op groeps- en leerlingniveau, geeft advies aan het team.
  • Intern begeleider: coacht leerkrachten, ondersteunt de leerlingenzorg en doorstroomprocessen van leerlingen.
  • Gedragskundige: voert diagnostiek uit, stemt behandeling af, ondersteunt de leerlingenzorg.
  • Vakleerkracht bewegingsonderwijs: verzorgt de lessen bewegingsonderwijs.
  • Stagiaires: worden opgeleid tot toekomstige collega's, zoals leerkracht, onderwijsassistent en logopedist.
  • Administratie: verzorgt de administratie, beheert Social Schools en het leerlingvolgsysteem ParnasSys en communiceert met ouders over o.a. het leerlingenvervoer. (Leerlingenvervoer vraagt u zelf aan bij de gemeente).
  • Conciërge: beheert de receptie, beantwoordt de telefoon en zorgt voor het schoolgebouw.
  • Managementassistent: ondersteunt de schooldirecteuren bij afspraken en vastleggen van beleid.
  • Directeuren: hebben de dagelijkse leiding, zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs en de schoolorganisatie.

Rondleiding en inschrijven op onze school

Bent u benieuwd naar onze school? We nodigen u graag uit om een kijkje te komen nemen. We laten u de school zien en vertellen over ons onderwijs en onze visie.

Wilt u uw kind inschrijven bij de Tine Marcusschool? Dan heeft uw kind een onderwijsarrangement cluster-2 nodig van de CvO (Commissie van Onderzoek, een onafhankelijke commissie van Kentalis). U kunt zich via de website aanmelden bij Kentalis. Wilt u meer weten over het aanvragen van een arrangement, zie de algemene schoolgids van Kentalis.

Na aanmelding zal een CvO-lid u helpen bij het zoeken naar mogelijke scholen en/of passende begeleiding. Als uw kind een beschikking voor een onderwijsarrangement heeft ontvangen van de CvO, vragen wij u een inschrijvingsformulier in te vullen voor de Tine Marcusschool. Uw kind kan alleen worden ingeschreven op basis van een onderwijsarrangement cluster-2 van Kentalis, afgegeven door de CvO.