School-in-school & mediumsetting

Door intensief samen te werken met reguliere scholen, kunnen we regulier en speciaal onderwijs vaak combineren. Dat doen we in verschillende steden. Zo krijgen kinderen die bijvoorbeeld een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of gehoorverlies hebben, onderwijs op maat. Kinderen gaan bijvoorbeeld naar een school-in-school of mediumsetting.

Mediumsetting: samen naar één reguliere school

Kentalis werkt in verschillende steden heel nauw samen met reguliere scholen. Zo'n school noemen we een mediumsetting. Het idee is dat meerdere leerlingen die bijvoorbeeld TOS of gehoorverlies hebben, hier het reguliere lesprogramma volgen in een reguliere klas. Daar krijgen ze extra begeleiding bij. Het schoolteam heeft kennis van bijvoorbeeld TOS. Ook werken er bij een mediumsetting deskundigen van Kentalis. Voor deze vorm van onderwijs is een ondersteuningsarrangement nodig.

Speciale school in een reguliere school

Sommige speciale scholen van Kentalis zijn gevestigd in een reguliere school. Dit heet een school-in-school. De leerling krijgt het speciale onderwijs dat nodig is, maar heeft ook contact met leerlingen van de reguliere school. Zodra dat mogelijk is, kan de leerling doorstromen naar de reguliere school in hetzelfde gebouw. Dit gebeurt altijd in overleg met ouders en de reguliere school. Om onderwijs te volgen op een speciale school heeft de leerling een onderwijsarrangement nodig.

Kentalis Compas College in Oss is een mooi voorbeeld van een school-in-school. Schooldirecteur Erik Schraven: “Doordat ze in één gebouw zitten, stappen leerlingen makkelijker over drempels heen. Ze maken meer vrienden en voelen zich geen uitzondering.”

Lees het hele interview over Kentalis Compas College in Oss en het verhaal van leerling Mitchell.