'Ik kan nu véél meer op de tast'

Charlotte Molengraft is doofblind

Charlotte Molengraft (64) uit Eindhoven kon vroeger zien, maar is doofblind geworden. Daarom leerde ze bij ons haar tastgevoel te ontwikkelen. "Ik kan nu veel meer op de tast, wat heel bruikbaar is in mijn dagelijkse leven.”

'Ik dacht dat ik niets meer kon'

"Als je niet kunt zien, moet je alles op de tast doen. Dat moest ik leren”, vertelt Charlotte. “Ik begon met het in elkaar zetten van kleine werkstukjes. In het begin dacht ik vaak: dat kan ik niet. Eigenlijk dacht ik dat ik niets meer kon. Maar door het toch te doen en dankzij de support van de begeleiding, weet ik nu dat bijna alles mogelijk is, als je maar wilt.”

Tastgevoel ontwikkelen

Ik heb mijn tastgevoel ontwikkeld door kunstwerken te maken. Ik kan nu veel meer op de tast, wat heel bruikbaar is in mijn dagelijkse leven. Ook heeft het mijn zelfredzaamheid en zelfvertrouwen enorm vergroot. Ik kan mijn emoties beter laten zien en indrukken beter verwerken. Ik heb mijn eigen identiteit weer terug.”

Ervaringen uitwisselen

Charlotte volgt de training in een groepje van zes tot acht mensen met doofblindheid. “Dat is heel leerzaam. Zij leren van mij en ik van hen. Ik hou zo ook mijn ‘huis-, tuin- en keukengebaren’ bij en leer steeds meer nieuwe woorden. Ook praten we met elkaar als we een probleem of vraag hebben. Bijvoorbeeld over huishoudelijke dingen.”

'De training versterkt je eigenwaarde'

Charlotte heeft al heel veel kunstwerken gemaakt. Mozaïekschilderijen, poppen van klei, kleertjes, potten, schilderijen. “Ook een schilderij met bloemen uit Brazilië, daar ben ik naartoe geweest. Dat schilderij maken, was een dubbele ervaring. Ik leerde werken met nieuwe materialen én kon de indrukken van mijn reis verwerken en tastbaar maken. Want foto’s kijken is voor mij geen optie meer.”

“Ik raad de training echt aan. Ik weet namelijk hoeveel voldoening het geeft als iets heel moois ontstaat. En misschien nog belangrijker: deze training versterkt je eigenwaarde.”

Lees meer over onze zorg voor mensen doofblind zijn.