"Het maakt me trots als ik zie dat het goed gaat met een cliënt"

Stephanie werkt bij Kentalis Wonen en Dagbesteding

Stephanie Betten werkt als persoonlijk begeleider bij Kentalis in Sint-Michielsgestel. In de dagbesteding werkt zij met jongeren en volwassenen die meerdere beperkingen hebben. Ze zijn bijvoorbeeld doof of doofblind en hebben een verstandelijke of lichamelijke beperking. ”Onze doelgroep vind je nergens anders.”

“Onze cliënten zijn allemaal stuk voor stuk lieve mensen. Daar doen we het voor. Ik wil dat het goed met ze gaat en dat ze blij zijn. Wanneer een cliënt blij is, word ik ook blij. Onze cliënten hebben ons nodig om te functioneren, om zich staande te kunnen houden. Om dit te kunnen bieden vanuit ons werk in de dagbesteding vind ik heerlijk. Het is fijn om met onze cliënten ‘naar buiten’ te kunnen, in een omgeving waarin we eropuit kunnen. Of dit nu wandelen is of fietsen, of zomaar iets wegbrengen of ophalen. Al het werk passen we aan voor die ene cliënt. Soms kan dit met een simpele oplossing, soms moeten we hiervoor iets groters maken. Tof is het als een cliënt door een door ons bedachte oplossing, toch iets kan. Of van een nood een deugd te maken: klusjes die gedaan moeten worden zo aanpassen en duidelijk maken dat onze cliënten het kunnen doen.”

Een fijn team met lieve collega's

“Als persoonlijk begeleider vind ik het erg leuk om multidisciplinair te werken. Samen met directe collega’s; begeleiders van Wonen, de behandelcoördinator, ouders, logopedistes, artsen en autisme coaches. Om samen te praten, brainstormen en werken naar een doel. Het maakt me trots als ik zie dat het goed gaat met een cliënt. Dat ze de wereld een beetje aan kunnen en hun dag een goede invulling heeft. Daarbij heb ik een heel fijn team met lieve en fijne collega’s, waarin we de zorg samen dragen. Ook in moeilijke tijden.”

De wereld meer kunnen begrijpen

“Het werken met Concept Ondersteunende Communicatie kan ik helemaal achter staan. Ik denk dat onze cliënten met deze methodiek de wereld waarin zij leven beter kunnen begrijpen. Verder probeer ik me te verplaatsen in hun belevingswereld. Af en toe uit de ban springen, lekker iets doen met cliënten dat niet standaard in hun programma zit. Soms goed voorbereid en soms moeten we gewoon iets ‘doen’. Als begeleider ben je belangrijk voor de cliënt. Door ons doen en laten hebben we veel invloed op het leven van onze cliënt. Door dit met veel inzet en enthousiasme te doen, hoop ik kleur te kunnen geven, aan hun leven.”

Wil je werken bij Kentalis Wonen en Dagbesteding? Bekijk de vacatures.