‘Genieten is iets wat Patrick heel goed kan’

Patrick zit in de auto

Patrick (27) woont bij een woongroep van Kentalis in Vries voor mensen met doofblindheid. In 2008 begon hij hier met logeren, wat later werd uitgebreid naar vast wonen. Hij krijgt een-op-een begeleiding en gaat overdag naar de dagbesteding. Zijn familie komt geregeld op bezoek en dat vindt Patrick heel fijn.

De dag afstemmen op Patricks behoeftes

Patrick heeft door het CHARGE-syndroom een verstandelijke en multi zintuiglijke beperking en lichamelijke problematiek. De grens tussen welbevinden en onwelbevinden is fragiel. Vertrouwde personen die Patrick goed kennen, zijn erg belangrijk voor hem. Zij kunnen zijn dag afstemmen op zijn behoeftes en daarbij kijken wat hij aankan op welk moment.

Creatief en humor 

Patrick heeft goede periodes waarbij communiceren en initiatief nemen makkelijk is. Maar soms heeft hij ook periodes dat hij niet zo goed in zijn vel zit. Wanneer Patrick zich goed voelt, is hij ontzettend creatief, neemt hij initiatief, komt zijn humor naar voren en is hij soms een tikkeltje ondeugend. Hij communiceert dan middels gebaren, picto's en tactiele verwijzers. Wanneer Patrick zich minder goed voelt, heeft hij meer hulp nodig van de begeleiders en keert hij meer in zichzelf. Op die momenten vindt hij het soms lastig om om te gaan met alles om hem heen.

Genieten van ritjes in de bakfiets

Als Patrick goed in zijn vel zit, kan hij heel goed aangeven wat hij wel en niet leuk vindt. Hij kan enorm genieten van ritjes in de bus of auto. Ook klusjes waarbij hij lekker kan sjouwen vindt hij leuk. Wat hij de laatste tijd heerlijk vindt, vooral als het mooi weer is, is de elektrische bakfiets die hij van zijn ouders heeft gekregen. Patrick in de bak en zijn begeleiders fietsen. Puur genieten! Verder staat Patrick altijd open voor nieuwe dingen. Hij is nieuwsgierig en staat altijd open voor wat zijn begeleiders hem te bieden hebben, mits hij lekker in zijn vel zit natuurlijk.

Fysiotherapie thuis

Vanwege zijn scoliose, is Patrick ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen met fysiotherapie. Dit doet hij gewoon lekker thuis in de woonkamer, samen met zijn begeleiders. Elk half jaar komt de fysiotherapeut kijken of de oefeningen nog passend zijn en of hij misschien andere oefeningen kan doen om nog meer vooruitgang te boeken. Patrick vindt het leuk om te doen, kan soepeler bewegen en heeft minder klachten, waardoor hij weer meer kan genieten van de leuke dingen in het leven. Want genieten is iets wat Patrick goed kan!