Mama met Usher

Mama met Usher - Hedda

Kan iemand die beperkt is in zien en horen, zorgdragen voor een kwetsbaar klein baby’tje? Dat vroegen veel mensen zich af toen wij onze kinderwens verkondigden. Overtuigd van mijn eigen kunnen, doorzettingsvermogen en creativiteit in het omgaan met uitdagende situaties zetten mijn aanstaande man (Joey) en ik door.

In de wolken

Binnen drie maanden was het raak. Hoera! Wij waren meteen in de wolken van de toen nog kleine mini. De zwangerschap verliep voorspoedig. Ik kon tot zes maanden blijven hardlopen en werkte door tot vier weken voor mijn uitgerekende datum.

Hedda, mama met UsherVertrouwen

Tijdens mijn zwangerschap heb ik alles gelezen wat los en vast zat, maar ook veel gesproken met andere (doof)blinde moeders. Ik was immers niet de eerste die moeder zou worden met minder zicht en gehoor. Dit gaf mij alleen nog maar meer vertrouwen.

En toen was het wachten...

De kleine vond het heerlijk in mijn buik en de uitgerekende datum ging voorbij. Na een week thuis te hebben gezeten, móést ik het huis uit. Samen met Joey ging ik lunchen op het terras. Het was prachtig weer en ik genoot.

We besloten daar ook te dineren. In de nacht die hierop volgde, is onze kleine thuis in een warm bad geboren.

Bewust en eigenwijs

Mensen die mij goed kennen beschrijven mij als een eigenwijze doorzetter. Ik maak bewuste keuzes, zoek alles goed uit en volg mijn eigen mening hierover. Zo ook omtrent de opvoeding. Dankbaar ben ik dat Joey helemaal achter mij staat hierin. Zo gebruiken wij fulltime wasbare luiers en wil ik zo lang als leuk en fijn blijft borstvoeding blijven geven.

Usher en moederschap

Tot nu toe merk ik zelfs, boven mijn eigen verwachting, tijdens de verzorging van de kleine geen last te hebben van mijn Usher. Ik maak gebruik van hulpmiddelen om mijn beperkingen op te vangen, zoals een babyfoon met trilfunctie en een camera met nachtzicht, zodat ik niet steeds het licht aan hoef te doen om bij hem te kijken in verband met mijn nachtblindheid. Ik denk dat ik gemiddeld vaker de draagzak gebruik dan ziende moeders. Er zullen nog vele uitdagingen volgen in het moederschap en ik ben overtuigd dat ik ook daarvoor een creatieve oplossing zal vinden.

Toekomst

Eerlijk… de toekomst om helemaal blind te worden beangstigt mij. Ik hou mij dan ook liever bezig met het heden, maar het is een onontkoombaar feit dat iedereen met het syndroom van Usher blind wordt en sommigen ook doof en dat hier nog geen behandeling voor is. Daarom zet ik mij in voor het onderzoek dat Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Doofblindheid (SWODB) financieel steunt. Hiervoor is echter nog veel geld nodig. En hou vooral ook onze nieuwe campagne in de gaten!

Deze blog is geschreven door Hedda.