CMB & onderzoek

Als een kind mogelijk een communicatief meervoudige beperking (CMB) heeft, is het belangrijk om dit verder te onderzoeken. Bij Kentalis kun je terecht voor onderzoek en diagnostiek. Zodra we weten wat er precies aan de hand is en wat de gevolgen zijn voor onder andere de communicatieve ontwikkeling van je kind, kunnen we jullie verder helpen. We willen dat je kind zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen en brengen in kaart wat daarvoor nodig is.

Onderzoek om vragen te beantwoorden

Omdat CMB veel vormen heeft, gaat het om onderzoek op maat. In veel gevallen wordt er onderzoek gedaan naar het niveau van de taal- en spraakontwikkeling, het gehoor, allerlei vaardigheden en de cognitieve, sociaal-emotionele, lichamelijke en psychische ontwikkeling. Verschillende deskundigen kijken mee vanuit een andere invalshoek.

Je krijgt antwoord op vragen als:

  • Waarom heeft mijn kind moeite met communiceren?
  • Waarom is mijn kind snel gefrustreerd?
  • Hoe help ik mijn kind bij het uiten van emoties?
  • Hoe kan ik communiceren met mijn kind?
CMB & onderzoek

Wat kan jouw kind helpen?

Na het onderzoek krijg je advies. We leggen uit wat er speelt, wat de oorzaken zijn en wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de sociaal-emotionele en communicatieve ontwikkeling. Nu we dit weten, kunnen we het ook hebben over de mogelijkheden en wat jouw kind kan helpen in zijn of haar ontwikkeling. Ook krijg je uitgebreid advies over onder andere hulpmiddelen, communicatiemiddelen, zorg en onderwijs.

Onderzoek in verschillende levensfases

Onderzoek is mogelijk in verschillende levensfases. Bij jonge kinderen draait het onderzoek meestal vooral om diagnostiek en het krijgen van een betrouwbaar beeld van de situatie, zodat het kind de juiste behandeling kan krijgen. Maar het komt ook voor dat iemand in de puberteit of op latere leeftijd vastloopt. Dan onderzoeken we hoe dat komt en wat kan helpen in deze specifieke situaties. 

Lees hoe je jezelf of je kind kunt aanmelden voor ons onderzoek. We hebben wel te maken met wachttijden.