‘Gelukkig stonden we er niet alleen voor’

Mirthe is doof en heeft een CMB

Mirthe (7) is doof geboren en heeft meerdere beperkingen door het Cytomegalovirus. “Toen ze net geboren was, hadden we heel veel vragen. Daarom kwam Marjan van Kentalis bij ons thuis: om ons tips te geven en te helpen”, vertelt haar moeder Natasja. “Dat deed ze met veel liefde.”

Praktische tips

“Mirthe huilde de eerste weken heel veel. Mijn andere dochters kon ik als baby troosten door te sussen, maar Mirthe kon dat natuurlijk niet horen. Ik weet nog goed hoe moeilijk ik dat vond. Ik had nog nooit een doof kindje gehad, moest alles leren. Gelukkig kon Marjan van Kentalis snel komen, een lieve vrouw die de tijd voor ons nam. En ze zag ons kindje écht, niet alleen de diagnoses. Ze kwam bij ons thuis en legde veel uit: wat een doof kindje nodig heeft op het gebied van communicatie. Mijn man en ik konden direct aan de slag met de praktische tips.

Eerste stap in communiceren

We moesten veel kletsen tegen Mirthe, vertelde Marjan. Ik merkte inderdaad al snel hoe gevoelig Mirthe is voor onze gezichtsuitdrukkingen. Lange tijd hebben we deze ondersteuning gekregen, gelukkig stonden we er niet alleen voor. Ook daarna bleef Marjan ons aanspreekpunt, ik kon haar altijd bellen met vragen. Het gaat nu heel goed met Mirthe. Ze heeft twee CI’s en kan veel horen, maar ook zonder CI´s op krijgt ze álles mee. Ze kan namelijk heel goed liplezen, ik denk omdat we veel tegen haar hebben gekletst. Wat ben ik trots op Mirthe! En wat ben ik blij met de hulp die we hebben gehad. Kentalis was de eerste stap in het leren communiceren. En communiceren is het allerbelangrijkste.”