‘Wat zijn we trots op Hugo: hij eet nu bijna alles!’

Foto van Hugo

Hugo (29) heeft zichzelf enorm overwonnen als het gaat om eten. Toen hij klein was, had hij veel moeite met eten, waardoor hij vervelende ervaringen opdeed. Daardoor kreeg hij een ongezonde relatie met voeding. Samen met zijn ouders en verschillende Kentalismedewerkers ging hij hiermee aan de slag. Dat vroeg heel wat van Hugo, maar kijk hem nu eens. Hugo eet tegenwoordig alles!

Ongezonde relatie met voeding

Hugo had toen hij klein was veel moeite met eten. Daardoor heeft hij vervelende ervaringen gehad met eten en een ongezonde relatie ontwikkeld met voeding. Dit is Hugo overkomen.

Hugo is inmiddels 29 jaar oud en at tot vorig jaar alleen maar blokjes kaas, knakworstjes, macaroni, boterhammen met Nutella en een beetje fruit.

Al veel geprobeerd

Hugo heeft een autismespectrumstoornis, is doof en heeft een matig verstandelijke beperking. In de loop der jaren is er van alles geprobeerd om Hugo een gezonder eetpatroon aan te leren, maar de negatieve ervaringen zaten zo in zijn hoofd, dat het alleen maar stress opleverde. Uiteindelijk werd besloten om het te laten voor wat het is.

Toch een manier vinden?

Vorig jaar, jaren later, voelde Hugo zich heel goed. Hij is een vrolijke man! Misschien, heel misschien kunnen we toch weer eens een balletje opgooien? Na een cursus autisme, waarin ook voorlichting over voeding en 'verkeerde koppelingen' werd gegeven, voerden we het gesprek met zijn ouders, logopedist, diëtist, arts, behandelcoördinator en persoonlijk behandelaar. Zou dit voor Hugo ook zo werken? Kunnen we een manier vinden die bij Hugo past? Heeft hij in zijn jeugd een 'verkeerde koppeling' gemaakt rondom voeding en dan met name rondom groenten? Achteraf kunnen we zeggen: 'Ja, het is gelukt, het gold ook voor Hugo!'

Samen ontdekken dat bewegen belangrijk is

Hugo’s grote hobby is de computer. Zelf zoekt hij allerlei informatie op internet. Daarnaast gaf Hugo zelf al een tijdje aan dat hij zichzelf wat te zwaar vond. Deze twee zaken waren onze ingang. Heel voorzichtig zijn we gestart. Eerst af en toe eens met hem in gesprek en wat zaken opzoeken over gezond eten en afvallen. We kwamen er samen achter dat bewegen belangrijk is. Zo is Hugo gaan sporten bij Kentalis Bewegen. Iets wat vroeger al eens geprobeerd was, maar nu, met deze voorlichting en aanbod op maat, wel goed ging.

'Hugo stond er steeds meer voor open'

Ook maakten we samen een map met praatbladen, die we samen en met behulp van de site van het Voedingscentrum invulden. Hugo stond er steeds meer voor open! Belangrijk was de goede uitleg hierbij. Op een gegeven moment keken we naar het suikergehalte van voeding en ineens wilde hij suikerhoudend eten dat hij wel at, ook niet meer eten. Dit hebben we weer samen besproken. Belangrijke punten om op te letten waren: de balans zoeken en goed signaleren hoe hij de informatie verwerkt.

Oude angsten

Toen het zover was om echt te gaan oefenen met groenten eten, was het toch wel erg spannend. De oude angsten speelden op: "Vroeger at ik groenten en moest ik overgeven!" Gesprekjes, uitleg geven, dingen opzoeken op de computer, vertellen dat alle mensen groenten eten, en dat dat gezond is en je er niet ziek van wordt. Vervolgens planden we het oefenen met groenten eten in. We spraken af dat Hugo de volgende twee weken iedere dag een hap groenten zou nemen. Dat breiden we daarna elke twee weken uit in soort en hoeveelheid.

Als een speer

Na een tijdje ging dit zo goed, dat we hem ook tussendoor andere groenten, aardappels en vlees konden aanbieden. Proeven maar! Toen ging het als een speer: al snel konden we al het oefenen loslaten en Hugo het eten geven dat we allemaal eten. Het is bijna ongelooflijk, eigenlijk had niemand dit verwacht, maar Hugo eet nu bijna alles. Een nieuwe, ‘juiste koppeling’ met gezond eten is gemaakt. Hugo is inmiddels al flink afgevallen en bloeit nog meer op dan voorheen. Wat zijn we trots op Hugo.