CMB & behandeling

Wat heeft iemand nodig om zich te kunnen ontwikkelen en uiten en om zich begrepen te voelen en mee te doen aan de maatschappij? Daar draait de behandeling om voor mensen die een communicatief meervoudige beperking (CMB) hebben. Communiceren is het belangrijkste thema van de behandeling.

Aandacht voor communicatie

Vertellen wat je wil eten, waarom je boos bent, wat je leuk vindt. Je kunnen uiten en in contact staan met anderen is voor ieder mens belangrijk, maar voor mensen met een communicatief meervoudige beperking (CMB) helaas niet altijd gemakkelijk of vanzelfsprekend. Welke manier van communiceren bij iemand past, hangt af van de situatie, beperkingen en mogelijkheden. Het is bij Kentalis mogelijk om samen verschillende communicatievormen te leren, zoals:

CMB & behandeling

De methodiek Totale Communicatie

We geloven dat iedereen recht heeft op communicatie op maat. Daarom werken medewerkers van Kentalis veel met de methodiek Totale Communicatie. Dit betekent dat we communiceren op een manier die bij je zoon of dochter past en dat we, als dat nodig is, gebruikmaken van verschillende communicatievormen en hulpmiddelen. Totale Communicatie vergroot de zelfstandigheid, zelfredzaamheid en interactie en het gevoel van eigenwaarde.

Van individuele behandeling tot groepsbehandeling

Bij Kentalis geven we verschillende vormen van behandeling, zoals groepsbehandeling en individuele behandeling. Soms bezoeken medewerkers van Kentalis een gezin ook thuis. Welke vorm de behandeling heeft en wat de leerdoelen zijn, bespreek je tijdens het intakegesprek. Ouders worden nauw betrokken bij de behandeling en bij het opstellen en evalueren van het behandelplan.

Het Communicatie Behandelteam

Als je vastloopt op school, thuis of op het werk kan het moeilijk zijn om de negatieve spiraal te doorbreken. Het Communicatie Behandelteam (CBT) biedt maatwerk aan kinderen, jongeren en volwassenen met een communicatief meervoudige beperking. Het CBT biedt ondersteuning om de communicatie te verbeteren en te verstevigen, zodat een kind of cliënt op zijn eigen manier kan communiceren en deelnemen aan de maatschappij.  We kijken naar de mogelijkheden en die van de omgeving. Elkaar begrijpen is het uitgangspunt. Het CBT werkt in de regio's Amsterdam, Zoetermeer en Utrecht

Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Om mensen met een communicatief meervoudige beperking zo goed mogelijk te helpen, doet Kentalis wetenschappelijk onderzoek. De behandelaren zijn op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en werken met methodieken die door onderzoek tot stand zijn gekomen.

Lees hoe je je kind kunt aanmelden voor onze zorg.