Wat is CMB?

De term communicatief meervoudige beperking (CMB) geeft aan dat iemand meerdere beperkingen heeft. En dat deze samen invloed hebben op de communicatieve ontwikkeling. Een willekeurig voorbeeld: iemand is bijvoorbeeld doof en heeft een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. CMB heeft vaak grote gevolgen voor de communicatie en omgang met anderen.

Een man bij de dagbesteding

Combinatie van beperkingen

Verschillende beperkingen komen samen en hebben ook weer invloed op elkaar. Dit kan allerlei complexe en unieke problemen en uitdagingen veroorzaken. En omdat de oorzaak van CMB zo verschillend is, zijn de gevolgen en mogelijkheden dat ook. Specialistisch onderzoek en behandeling is dan ook belangrijk om de oorzaak, gevolgen en mogelijkheden te bepalen. 

Je zo goed mogelijk ontwikkelen

Als je kind door zijn of haar beperkingen veel moeite heeft met communiceren, maak je je waarschijnlijk zorgen over de toekomst. Bij Kentalis kun je dan terecht voor onderzoek, zorg en onderwijs op maat. Samen onderzoeken we wat je kind nodig heeft om zich in verschillende levensfases zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Elkaar begrijpen

Hoe begrijp je elkaar als iemand een communicatief meervoudige beperking heeft? Het kan een hele zoektocht zijn. Wij zoeken samen naar manieren om elkaar wél te begrijpen, of dat nou met gebaren, picto's, vingersspellen of een op maat gemaakt communicatiemiddel is. Communicatie staat bij ons centraal.

Online module: Wat is CMB?

Bekijk ook de voorlichtingsmodule 'Wat is CMB?' op de website van Deelkracht. Hier vind je meer uitleg en voorbeelden. Onder de naam 'Deelkracht' ontwikkelen we kennis, samen met andere organisaties, professionals en ervaringsdeskundigen. We willen mensen met CMB zo nog beter begrijpen en ondersteunen én ervoor zorgen dat zij zo goed mogelijk kunnen meedoen in de samenleving.

Je kunt bij Kentalis terecht voor diagnostiek, behandeling en onderwijs.