Wat is CMB?

Een communicatief meervoudige beperking (CMB) betekent dat iemand een aantal beperkingen tegelijk heeft die praten of het begrijpen van taal moeilijk maken. Bijvoorbeeld een taalontwikkelingsstoornis en ontwikkelingsstoornis. Of gehoorverlies, een verstandelijke beperking en een lichamelijke beperking. Hierdoor verloopt de communicatie met anderen moeizamer.

Jong meisje en medewerker spelen samen.

Voor iedereen anders

Meerdere beperkingen komen samen en hebben ook weer invloed op elkaar. Dit kan verschillende problemen en uitdagingen veroorzaken. Omdat de oorzaken van CMB verschillen van persoon tot persoon, zijn de gevolgen ook voor iedereen anders. De overeenkomst tussen mensen met CMB is dat zij en de mensen in hun omgeving specifieke ondersteuning nodig hebben in de communicatie.

Elkaar beter begrijpen

Het is belangrijk om op tijd hulp in te schakelen als er problemen zijn in de communicatie. Want als de communicatie beter gaat, kun je je beter ontwikkelen en ook beter meedoen in de maatschappij. Kentalis biedt ondersteuning op het gebied van communicatie. Er is bij ons veel mogelijk: we bieden onderzoek, zorg en onderwijs op maat.

Bekijk de module: Wat is CMB?

Bekijk ook de lesmodule 'Wat is CMB?' op de website van Deelkracht voor een inkijk in de verschillende levens van mensen met CMB. Maak kennis met Chloë, Max en Bas! Je ziet waar zij in hun dagelijks leven tegenaan lopen door hun communicatief meervoudige beperking. En wat hen helpt om met anderen te communiceren.

Je kunt bij Kentalis terecht voor diagnostiek, behandeling en onderwijs. Heb je vragen of wil je eerst meer informatie? Neem gerust contact met ons op