Behandeling bij aangeboren doofblindheid

Als je kind of tiener aangeboren doofblindheid heeft, kun je soms tegen problemen of vragen aanlopen, bijvoorbeeld over de ontwikkeling, communicatie of dagelijkse activiteiten. Bij Kentalis kun je dan terecht voor behandeling op maat.

Belangrijke thema's van de behandeling:

  • beter leren communiceren en elkaar begrijpen
  • de betekenis van gedrag en signalen
  • tactiele communicatie en ondersteunende communicatievormen
  • opvoeding en omgaan met aangeboren doofblindheid
  • zelfstandigheid
Behandeling kinderen en jongeren met aangeboren doofblindheid

De situatie in kaart brengen

Aan het begin van de behandeling brengen we de sociale, emotionele, cognitieve, lichamelijke en psychische ontwikkeling en de zelfredzaamheid in kaart. Zo krijgen we een beeld van zijn of haar ontwikkeling en communicatieniveau en kunnen we jullie nog beter helpen. We stellen daarna samen een behandelplan op.

Behandeling op maat

Iedereen met aangeboren doofblindheid is anders. Daarom is de behandeling op maat. Een behandelaar kan bij je thuis komen om samen te werken aan doelen. Je leert bijvoorbeeld hoe je de communicatieve ontwikkeling stimuleert, hoe jullie elkaar beter kunnen begrijpen en wat je met bepaald gedrag wil zeggen. Ook krijg je advies over het gebruik van op maat gemaakte communicatiemiddelen. De behandelaar is er ook voor andere belangrijke mensen in jullie leven. Het is van belang dat zij ook leren hoe ze kunnen communiceren.

Vaardigheden oefenen in een groep

Sommige kinderen met aangeboren doofblindheid hebben baat bij behandeling in groepsverband. Als dit het geval is, kijken we of er een geschikte groep is waar je kind samen met andere kinderen (met aangeboren doofblindheid) communicatieve vaardigheden kan oefenen.

Lees meer over de aanmelding voor behandeling of neem contact met ons op voor meer informatie.