Hoe herken ik doofblindheid?

Het kan lastig zijn om doofblindheid te herkennen, omdat het voor iedereen anders is en er verschillende vormen van doofblindheid zijn. Lees meer over de signalen van doofblindheid.

Hoe herken ik doofblindheid?

Vormen van doofblindheid

Om doofblindheid te leren herkennen bij kinderen, jongeren of volwassenen, is het goed om je te verdiepen in de verschillende vormen van doofblindheid.

Ziet én hoort een kind of jongere slecht?

Soms gaat een kind of jongere die slechthorend of doof is, ook minder goed zien, bijvoorbeeld door het syndroom van Usher. Een kind dat niet goed hoort en ziet:

  • is vaak angstig bij het gebruik van trappen of drempels;
  • kan gesprekken in een groep niet volgen;
  • ziet het niet goed als er weinig contrast is (bijvoorbeeld een witte beker op een witte tafel);
  • schrikt wanneer hij of zij plotseling aangeraakt wordt;
  • heeft moeite met het zien van details;
  • struikelt of botst vaker dan anderen.

Bekijk onze poster met meer signalen.

Aangeboren doofblindheid herkennen

Vooral mensen met aangeboren doofblindheid komen niet altijd bij de juiste zorg terecht. Een ontwikkelingsachterstand door doofblindheid wordt vaak verward met een verstandelijke beperking. “Er zijn verhalen van mensen die veertig jaar op de verkeerde plek zitten, omdat wordt gedacht dat ze een verstandelijke beperking hebben”, legt hoogleraar Marleen Janssen uit. “Het herkennen van aangeboren doofblindheid is ook lastig. Het is zo’n specifieke expertise."

Doofblindheid bij mensen met een verstandelijke beperking

Regelmatig signaleert Kathelijn Donders, deskundige communicatie bij Kentalis, ook doofblindheid bij cliënten die binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg wonen. Waarom is het vaak lastig om doofblindheid te signaleren? En hoe kun je je cliënt beter begrijpen en helpen als hij of zij naast een verstandelijke beperking ook niet (goed) hoort en ziet? Kathelijn geeft antwoord in dit interview

Kentalis werkt intensief samen met DB-connect, het expertisecentrum op het gebied van doofblindheid. Heb je vragen over het herkennen van doofblindheid? Lees hoe we onze kennis delen met andere professionals.