Zelfstandig blijven als je niet goed hoort en ziet

Als je gehoor en zicht afnemen, bijvoorbeeld door het Syndroom van Usher, maak je je misschien zorgen. Je wilt zo zelfstandig mogelijk blijven en kunnen communiceren met anderen. Wij helpen je graag en er is veel mogelijk. Je leert bijvoorbeeld nieuwe manieren van communiceren en vaardigheden om zo zelfstandig mogelijk te blijven. Ook is er aandacht voor het leren omgaan met doofblindheid. De behandeling vindt thuis plaats of bij een Kentalislocatie.

Vragen die je misschien hebt:

  • Hoe kan ik (blijven) communiceren met anderen? 
  • Hoe blijf ik, ook in de toekomst, zo zelfstandig en mobiel mogelijk?
  • Wat zijn de gevolgen van mijn doofblindheid?
  • Ik vind het moeilijk om mijn doofblindheid te accepteren, kan iemand mij helpen? 
  • Ik ben snel moe door mijn doofblindheid, wat kan me helpen?
  • Ik heb het Syndroom van Usher: hoe leer ik leven in een ‘veranderende wereld?’
Communiceren als je doofblind bent

Nieuwe manieren van communiceren

Bij Kentalis kun je nieuwe communicatievormen leren. We zien dat het mensen vaak rust geeft als zij op deze manier goed zijn voorbereid op de toekomst. Er is bij veel mogelijk: van het leren van de Nederlandse Gebarentaal tot het leren van vierhandengebaren of vingerspellen in de hand of lucht. Wat bij je past, bekijken we samen en hangt af van de situatie en vorm van doofblindheid. Natuurlijk is het ook mogelijk om je naasten te betrekken bij de communicatietraining, zodat je ook in de toekomst met elkaar kunt blijven communiceren.

‘Mijn angst is weg’

Er zijn veel communicatiemogelijkheden als je niet goed hoort en ziet. “Ik was heel bang dat ik ooit niet meer zou kunnen communiceren met de mensen om mij heen. Die angst is nu weg”, vertelt Hedda (27), die door het syndroom van Usher doofblind wordt. “Ik heb namelijk gebarentaal en tactiele communicatie (vierhandengebaren) geleerd om mij voor te bereiden op mijn doofblindheid.” Lees Hedda's verhaal.

Lees meer over de aanmelden voor behandeling of neem contact met ons op voor meer informatie.