Als je leerling of cliënt doofblind is

Hoe communiceer je met iemand die doofblind is? Hoe herken je doofblindheid? We delen graag onze kennis van doofblindheid, bijvoorbeeld door cursussen, voorlichting en advies te geven. En als je cliënt doofblind is, kunnen experts van Kentalis op locatie behandeling geven en hun kennis met je delen.

Communiceren & doofblindheid

Doofblinde mensen zijn aangewezen op andere communicatievormen, zoals gebarentaal of vierhandengebaren. Volg een cursus en leer hoe je omgaat en communiceert met iemand die doofblind is. We werken bij het ontwikkelen van opleidingen en cursussen samen met de Rijksuniversiteit Groningen.

Als je leerling of cliënt doofblind is

We geven opleidingen en cursussen over:

  • totale communicatie
  • Nederlandse Gebarentaal
  • vierhandengebaren
  • Social Haptic Communication
  • doofblindheid en lichamelijke klachten
  • communiceren over lichaamsbeleving, relaties en seksualiteit

Kennisdagen en congressen

Om doofblinde mensen zo goed mogelijk te helpen, doen we wetenschappelijk onderzoek. We leren zo meer over doofblindheid en beantwoorden vragen van doofblinde mensen, hun ouders en professionals. De onderzoeksresultaten delen we regelmatig tijdens kennisdagen en congressen.

ALS IEMAND BIJ EEN ANDERE ORGANISATIE WOONT

Ook als iemand doofblind is en bij een andere organisatie woont, kunnen experts van Kentalis behandeling geven en hun kennis delen. Ze geven dan bijvoorbeeld advies aan begeleiders en antwoord op vragen als: Waar houd je rekening mee als je bewoner doofblind is? En hoe zorg je dat je elkaar zo goed mogelijk begrijpt? Zo verbeteren we samen de communicatie. 

Master over doofblindheid

De master Communication and Deafblindness is te volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het is de enige opleiding ter wereld die zich volledig richt op communicatie met doofblinde mensen. De master is opgezet door professor Marleen Janssen. “Het begeleiden van mensen met een dubbele zintuiglijke beperking vergt unieke kennis, je kunt niet je blindenkennis of je dovenpedagogiek inzetten.”

Gratis e-learning van DB-connect

Tip! In de gratis e-learning 'Als oren én ogen het niet goed doen, wat doe je dan?' maak je kennis met drie personen die alle drie een andere beperking hebben in horen én zien. Je krijgt inzicht in wat doofblindheid voor hen betekent in hun dagelijks leven en hoe zij daarmee omgaan.

Werk je in het onderwijs en heb je vragen over doofblindheid? Je kunt bij ons ook terecht voor consultatie & advies.