'Het oorsuizen maakt mij niet meer bang'

Lise heeft oorsuizen

Lise (29) heeft last van oorsuizen, het was er ineens een jaar geleden: een piep in haar oren. "Het zorgde voor paniek en daarom zocht ik hulp bij Kentalis. Ik leerde hoe ik tinnitus minder belangrijk kan maken in mijn leven. Het klinkt dramatisch, maar dat heeft mij echt gered.”

“Het begon heel zacht en werd langzaam erger. Tinnitus. Ik schrok me rot. Ik werd er paniekerig van en had slapeloze nachten. Het geluid zit in je hoofd en niemand anders kan het horen. Dat vond ik heel beangstigend en indringend. Op internet las ik verhalen over mensen die antidepressiva gebruiken en zelfmoordneigingen hebben door tinnitus. Dat hielp ook niet.

Boos en bang

Mensen om mij heen gaven tips. ‘Denk er maar niet aan, het gaat wel weer weg, luister er gewoon niet naar.’ Maar hoe kun je dat nou zeggen? Het geluid is er áltijd. Ik voelde mij onbegrepen, niet serieus genomen. En de angst maakte het erger. Wat als het geluid luider wordt? En hoe erg kan het worden? Ik was bang, maar ook boos en gefrustreerd.

Ik ging al snel naar de dokter, maar die kon niets doen. Toen ik ineens meerdere geluiden ging horen, bezocht ik de dokter opnieuw. Omdat hij nog steeds niets kon doen, kon ik naar de kno-arts voor onderzoek. Hij vertelde dat tinnitus weg kan gaan maar soms ook voor altijd blijft. Om er beter mee te leren omgaan, ging ik naar Kentalis voor hulp. Ik koos voor een-op-een therapie met een psycholoog die veel ervaring heeft met mensen met tinnitus. Het heeft geholpen. Het verschil tussen nu en een jaar geleden is enorm.

Er minder op letten

Chantal leerde mij hoe ik tinnitus minder belangrijk kan maken in mijn leven. Het klinkt dramatisch, maar dat heeft mij echt gered. Toen ik bij haar kwam, was ik er dag en nacht mee bezig. Ze leerde mij dat het niet bedreigend is en hoe ik er minder op kan letten. Stel je voor: er hangt op je kantoor een enorm schilderij met felle kleuren. Aan het begin zie je niets anders, maar na een tijdje merk je het niet meer steeds op. Zo is het met tinnitus ook. 

Ik heb ook heel hard aan mezelf gewerkt, tijd voor mezelf gemaakt. Ik begon met meditatie en yoga. Allemaal om het oorsuizen minder belangrijk te maken, mijn motivatie was groot. Het duurde lang, maar ineens ging het vanzelf. Ineens stond het niet meer op nummer één. 

Meer vertrouwen

Ik leer mijn tinnitus ook steeds beter kennen. Na een drukke dag heb ik er bijvoorbeeld veel meer last van en soms staat het geluid ineens keihard aan als ik ’s nachts even wakker word. Ook hoor ik soms ineens meerdere geluiden, dan schrik ik even, maar het hindert minder. Ik weet nu dat het vanzelf minder erg wordt. Ik heb meer vertrouwen. Ook heb ik mijn map over oorsuizen aan mijn familie laten zien. Zij begrijpen nu beter wat het is en kunnen mij dus ook beter steunen.

Trots op mezelf

Waarom ik dit heb, weet ik niet. Misschien door spanning in mijn nek en schouders, misschien door luide muziek. Ik baal er nog steeds wel eens van en ben soms bang dat het erger wordt. Ook hou ik er altijd rekening mee: ik neem altijd mijn oordoppen mee, daar ben ik best panisch in. Maar ik ben heel blij met hoe het nu gaat. En ik ben heel trots op mezelf, op hoe ik er nu mee om ga en dat ik snel hulp heb gezocht."

We bieden hulp voor mensen met oorsuizen
De naam in dit verhaal is om privacyredenen gefingeerd.