Leren omgaan met oorsuizen

Oorsuizen kan klachten veroorzaken, zoals slapeloosheid, piekeren, somberheid en depressie. Als je veel last hebt van het oorsuizen, klinkt ‘leren omgaan met oorsuizen’ misschien als een onmogelijke opgave. Toch is dit voor veel mensen mogelijk. Wil je leren omgaan met oorsuizen, zodat je er minder last van hebt? We geven in een aantal steden individuele en groepsbehandeling.

Een-op-een gesprekken

Past een individueel traject het beste bij jou? Dan heb je gesprekken met een psycholoog of een maatschappelijk werker van Kentalis die alles weet van oorsuizen. Het doel van de gesprekken is dat je leert omgaan met het oorsuizen en minder last hebt van je klachten. Lise (29): ‘Ik leerde hoe ik tinnitus minder belangrijk kan maken in mijn leven. Het klinkt dramatisch, maar dat heeft mij echt gered.’ Lees Lise’s verhaal

Oorsuizen & behandeling

In een groep leren omgaan met oorsuizen

Oorsuizen is een onbegrepen aandoening. Je kunt je naasten ‘jouw geluid’ wel laten horen, maar dan weten zij nog niet hoe het voelt als zo’n geluid er altijd is. Wil je leren omgaan met oorsuizen én ervaringen delen met anderen die ook last hebben van oorsuizen? Dan is groepsbehandeling misschien iets voor jou. Er zijn twee vormen van groepsbehandeling: 

  • Werken aan factoren die oorsuizen verergeren
    Als je door het oorsuizen bijvoorbeeld piekert, slecht slaapt of somber bent, geeft dat stress. Stress verergert het oorsuizen. Zo kom je in een vicieuze cirkel. In deze groep gaan we hiermee aan de slag. Je krijgt ook informatie over oorsuizen en er is veel ruimte om ervaringen te delen. Er zijn maximaal acht bijeenkomsten.
  • Mindfulness & tinnitus
    We gaan aan de slag met speciale mindfulness-oefeningen, gericht op het oorsuizen. Dit heet mindfulness based cognitive therapy. De groep is niet zweverig, maar juist praktisch. Je leert niet bezig te zijn met gedachten als ‘Wat als het erger wordt’. Ook ga je luisteren naar het oorsuizen, zodat je ervaart dat het niet bedreigend is. 

'Minder last van tinnitus als stress afneemt'

‘Het is bewezen dat mensen veel minder last van tinnitus hebben, als hun stress afneemt’, legt psycholoog Marit Lindner uit. ‘Daarom is acceptatie belangrijk. En dat je er anders over leert denken, zodat het minder bedreigend voelt. Veelvoorkomende gedachten zijn: ‘Ik word helemaal gek van mijn tinnitus’, ‘Wat als het erger wordt’ en ‘Ik kan hier niet mee leven’. Dat verhoogt je stressniveau en helpt niet.’ Lees het hele interview.

Vergoeding

De behandeling valt onder de basisverzekering. Je hebt een verwijzing van een (huis)arts nodig.

Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden en locaties. We organiseren ook regelmatig informatiebijeenkomsten. Houd de agenda in de gaten.