'Je hoeft niet te vechten tegen je tinnitus'

Nathalie Jacobs is maatschappelijk werker

“Ik vind het mooi als ik mensen stappen zie maken: als ze de controle meer loslaten en beter voor zichzelf gaan zorgen. Dat helpt in het leren omgaan met tinnitus.” Nathalie Jacobs werkt als maatschappelijk werker bij Kentalis met mensen die last hebben van tinnitus (oorsuizen). Individueel, maar vooral in de vorm van groepsbehandeling.

Herkenning

“Ik ben doof aan mijn linkeroor. Toen ik deze vacature zag, dacht ik: dat past bij mij. Ook grijpt de last die mensen met tinnitus ervaren mij aan en begrijp ik mensen met gehoorverlies goed. Er is overlap in de klachten die mensen met gehoorverlies en mensen met tinnitus ervaren. Je kunt bijvoorbeeld eerder moe zijn en minder energie hebben. Ook de thema’s luisterinspanning en zelfzorg spelen een rol.

Werken aan acceptatie

Iedereen kan te maken krijgen met tinnitus; jong, oud en mensen met de meest uiteenlopende karaktereigenschappen en in alle lagen van de bevolking. Deze diversiteit van mensen maakt het werk zo mooi. Wat ik regelmatig zie is dat mensen hun best doen om hun pieptoon of bromgeluid – het kan van alles zijn – niet te hoeven horen. Ze gaan bijvoorbeeld steeds meer doen op een dag, maar vermijden is geen lange termijnoplossing.

In de behandeling werken we op allerlei manieren aan acceptatie. Dat is een breed begrip en het betekent voor iedereen iets anders. Het betekent niet dat je geen last mag hebben van het tinnitus, maar meer dat je er niet tegen hoeft te vechten. In een van de oefeningen gaan we luisteren naar het geluid. Het mag er zijn. Zo komt er berusting en dat doet je herstel goed.

Groepsbehandeling

Het groepsproces is waardevol. Het is mooi om te zien hoe mensen elkaar kunnen helpen. Ze voelen erkenning en herkenning bij elkaar. Omdat er zes tot acht bijeenkomsten zijn, leren mensen elkaar kennen en wordt de groep een veilige plek. Ik geef de groepsbehandeling samen met een collega - een psycholoog. Dat is leuk en leerzaam en we vullen elkaar in de behandeling mooi aan.

Weinig controle

Tinnitus is meestal niet te verklaren. Je hebt er weinig controle op en dat kan zorgen voor onrust of angst. Ik zie mensen zoeken naar oplossingen of antwoorden. Ze lezen er bijvoorbeeld veel over op internet of willen uitzoeken hoe hard hun geluid is. Juist die zoektocht kan spanning geven. Je probeert er zo namelijk controle op te krijgen. Hier hebben we het samen over in de groep.

Meer regie

In de groep delen deelnemers ook hun angsten en negatieve gedachtes. Ik hoor vaak: ‘Het heeft mijn leven verpest’ of ‘Wat als het erger wordt?’. We hebben allemaal automatisch negatieve gedachtes, maar het is mooi om je er bewust van te zijn. Daarmee krijg je namelijk de regie meer terug. Samen onderzoeken we: In hoeverre klopt het wat ik denk? Hoe kun je gedachtes meer neutraal en helpend maken? De inzichten die zo ontstaan zijn helpend.

Voor jezelf zorgen

Stress kan invloed hebben op tinnitus en daarom kijken we ook naar thema’s als balans en zelfzorg. Sommige mensen gaan bijvoorbeeld maar door op het werk. Ik ben dan benieuwd wat iemands levensmotto is. Dat kan zijn: ik ben alleen van waarde als ik hard werk. Maar is dat wel zo en is zoveel werken wel het beste voor jou?

Voldaan naar huis

Aan het begin was het wennen om bij een grote organisatie te werken, maar ik voel steeds meer de voordelen daarvan. Er zijn bijvoorbeeld veel protocollen. Dat laat zien dat er goed is nagedacht over de behandeling die we geven. Ook het landelijke vind ik mooi. Ik spar regelmatig met collega’s van andere locaties.

Ik zit hier echt op mijn plek en ga voldaan naar huis als ik zie dat mensen zich gehoord voelen en inzichten halen uit onze behandeling. Daar doe ik het voor!”