
Annemiek Rozie werkt al ruim twintig jaar met succes bij Kentalis Werkpad als trajectbegeleider/jobcoach/loopbaanadviseur. Kentalis Werkpad begeleidt mensen binnen en buiten Kentalis, met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt, naar blijvend passend werk.
In haar rol als loopbaanadviseur helpt zij medewerkers van Kentalis dus op weg naar hún loopbaansucces. De trajectbegeleiders/jobcoaches van Kentalis Werkpad doen dat ook voor mensen buiten Kentalis. Soms is dat uitdagend in een wereld die re-integratie heet. Met veel wetten en regels. ‘’Toch staat bij mij de menselijke maat altijd voorop: ik wil graag dat de persoon die ik begeleid letterlijk en figuurlijk op zijn of haar plek terechtkomt.’’
Nieuwsgierig naar gebarentaal
De reis van Annemiek begon in 2003. Ze maakte vanuit haar achtergrond in maatschappelijk werk en ervaring bij een trainingsbureau in 2011 de overstap naar de re-integratiesector. Ooit volgde ze een opleiding tot tolk Nederlandse Gebarentaal, wat haar de weg wees naar het werken met dove en slechthorende mensen. "Ik had eigenlijk geen connecties in, maar was altijd al nieuwsgierig naar gebarentaal. Toen ik bij Bartiméus werkte, waar zowel blinden als doven begeleid werden, moest ik kiezen tussen het leren van braille of gebarentaal. Ik koos toen voor braille, maar beloofde mezelf dat ik later alsnog gebarentaal zou leren. Die belofte heb ik ingelost en ik bleek er goed in te zijn. Het is leuk om te kunnen en natuurlijk komt het heel goed van pas in mijn werk bij Kentalis Werkpad."
Wat doet Kentalis Werkpad?
‘’Bij Kentalis Werkpad richten wij ons op mensen met communicatieve beperkingen, zoals doof- en slechthorendheid, taalontwikkelingsstoornis of communicatief meervoudige beperkingen. Zowel binnen als buiten Kentalis. Ons doel is om deze mensen te begeleiden naar passend werk en ervoor te zorgen dat ze dat werk ook kunnen behouden. Dat doen we zowel voor individuele personen, als voor werkgevers. Om zo samen een duurzame werkomgeving te creëren. Mensen kunnen zich zelf bij ons aanmelden. Ook kunnen zij via instanties zoals het UWV bij Kentalis Werkpad terechtkomen. We hebben een gunning voor bepaalde doelgroepen. Dat houdt in dat als iemand met een auditieve beperking zich bij het UWV meldt, het UWV hen vaak naar ons doorverwijst."
Loopbaanadviseur en arbeidsconsulent/jobcoach: wat is het verschil?
Annemiek is zowel arbeidsconsulent als loopbaanadviseur. "De meeste collega’s bij Kentalis Werkpad hebben de functie van arbeidsconsulent of jobcoach. Ik wilde me een jaar of zes geleden verdiepen in loopbaanadvies en heb daarvoor een opleiding gevolgd. Sindsdien bied ik samen met mijn collega Iris loopbaantrajecten aan voor interne medewerkers van Kentalis. Ik doe dat voor de noordelijke helft van Nederland en Iris voor het zuidelijke deel. Ook helpen wij collega’s die in het zogenaamde tweede spoortraject terechtkomen bij arbeidsongeschiktheid en helpen we bij het aanvragen en regelen van hulpmiddelen op werkplekken. Mijn collega-arbeidsconsulenten richten zich vooral op externe trajecten: mensen helpen werk te vinden en werkgevers ondersteunen bij het bieden van passende werkplekken. Eigenlijk kan ik wel stellen dat alle mensen met een communicatieve beperking die zich afvragen of ze hun huidige baan nog tien jaar willen doen of een andere richting op willen, bij ons terecht kunnen."
Afwisselend werk
‘’Als ik naar mijn takenpakket kijk, dan is dat heel afwisselend. Ik heb veel contact met verschillende mensen en ook ben ik vaak op pad naar potentiële werkgevers. Het ene moment zit je bij een gemeente en het andere moment sta je achter de lopende band van een plantenkwekerij om iemand te ondersteunen op het werk. De reistijd breekt me soms wel eens op, maar als ik denk aan de energie die ik uit de werkbezoeken en geslaagde ‘matches’ haal? Dan denk ik altijd: daar doe ik het voor!’’
Een succesverhaal: van werkzoekende naar ondernemer
Een van de verhalen waar Annemiek met trots op terugkijkt, is dat van Fleur. "Fleur is slechthorend en zeer slechtziend en zat niet op haar plek in haar toenmalige werk. Samen onderzochten we wat ze écht wilde. Ze had een droom: een eigen onderneming starten. Vanuit Kentalis Werkpad ondersteunde ik haar in het aanvragen van middelen en het opstellen van een ondernemingsplan. Ze importeert nu olijfolie en andere delicatessen uit Italië en verkoopt die via haar webshop. Ondanks haar beperkingen kan ze alles zelf regelen, op één ding na: het vullen van de olijfolieflessen. Daar heeft ze wegens haar slechtziendheid hulp bij nodig en samen hebben we daar een oplossing voor bedacht. Haar onderneming loopt geweldig en ik ben nog steeds in contact met haar."
Annemiekes kracht
Annemiek vindt het lastig om van zichzelf te zeggen waar ze goed in is in haar werk. ‘’Wat ik regelmatig terugkrijg van mensen die ik begeleid, is dat ze mijn manier van begeleiden prettig vinden. Ze waarderen mijn open houding en mijn vriendelijkheid; ze voelen zich bij mij thuis, op hun gemak. Ik durf ook wel te zeggen dat in het coachende stuk echt mijn kracht zit. Dat is ook iets wat bevestigd wordt bij de meeste reacties.’’
De menselijke maat in re-integratie
Wat Annemiek belangrijk vindt in haar werk, is dat het niet alleen om regels en geld draait, maar vooral om mensen. "Ik bewaak de menselijke maat met hart en ziel. Veel processen zijn zakelijk en strikt geregeld, maar achter elke cliënt zit een verhaal. Mensen verliezen soms hun werk door een beperking die ze krijgen en dat brengt een rouwproces met zich mee. Mijn rol is om hen te ondersteunen en te helpen de juiste richting te vinden. Als je me vraagt wat de grootste uitdaging is? Dat is omgaan met de wet- en regelgeving. Ik begrijp dat die wetten en regels nodig zijn, maar ze kunnen zo bureaucratisch zijn, dat ze het werk soms onnodig moeilijk maken. Toch probeer ik me vooral te focussen op de persoon die ik begeleid en niet op de rompslomp eromheen. En gelukkig lukt mij dat meestal goed."
Toekomst en bekendheid van Kentalis Werkpad
Annemiek hoopt dat meer mensen binnen Kentalis weten dat Kentalis Werkpad bestaat. "We organiseren elk jaar de Week van de Loopbaan, waarin medewerkers een gratis loopbaangesprek kunnen aanvragen. Toch horen we nog wel eens: ‘Oh, ik wist niet dat dit bestond!’ Dat is zonde, want we kunnen zoveel betekenen." Zelf hoopt ze nog jaren door te gaan met haar werk. "Ik voel me een beetje een eigen ondernemer binnen mijn regio en dat past goed bij mij. Over vier jaar kan ik met pensioen, maar ik hoop tot die tijd gewoon te blijven doen wat ik nu doe: mensen helpen hun weg te vinden op de arbeidsmarkt."
Heb jij een loopbaanvraag? Wacht dan niet tot de Week van de Loopbaan en neem gerust contact met op met Kentalis Werkpad. We denken graag met je mee.