
"Als je bijna met pensioen gaat, ga je terugkijken op je loopbaan. Ik heb veel gedaan bij Kentalis’, vertelt behandelcoördinator Tonny Brands. Ze werkt ruim veertig jaar bij Kentalis en vervulde veel verschillende functies. “Het werken met de kinderen en ouders vond ik altijd het allermooist. Kinderen moeten zich veilig voelen, daar begint het voor mij in de behandeling. Dan kun je samen stapjes gaan zetten.”
“Mensen denken bij veertig jaar vaak: dan heb je zeker altijd hetzelfde gedaan? Maar dat gevoel heb ik hélemaal niet. Ik heb regelmatig een hele nieuwe baan gekregen binnen Kentalis. Dat is het mooie aan werken bij een grote organisatie en kenniscentrum als Kentalis. Ik begon eenenveertig jaar geleden als stagiaire en studeerde toen nog ontwikkelingspsychologie in Nijmegen. Daarna bleef ik via allerlei andere functies bij Kentalis werken. Zo werd ik uiteindelijk behandelcoördinator, wat toen nog niet zo heette trouwens.
Jonge kinderen met TOS of gehoorverlies
Ik heb met alle leeftijden gewerkt, maar vooral met kinderen van nul tot twaalf jaar. Altijd vanuit Kentalis Zorg, zoals bij ‘Vroegbehandeling TOS’ en ‘Vroegbehandeling doof/slechthorend’ en ook bij Kentalis Onderwijs. Ik vind die jonge leeftijd mooi, omdat het kind dan nog volop in ontwikkeling is. De gezamenlijke zoektocht vind ik heel uitdagend: Wie is dit kind, wat is zijn geschiedenis, wat brengt het mee, wat heeft het nodig? En, hoe kun je dat zo goed mogelijk benutten in de behandeling? Daar zit voor mij de kern.
Vertrouwen en perspectief bieden
Voor veel ouders is het schrikken als ze horen dat hun kind een gehoorverlies of taalontwikkelingsstoornis heeft. Ze hadden dat niet verwacht. Dan begint hun zoektocht: Wat betekent dit voor mijn kind? En voor ons gezin? Voor veel ouders is dat een moeilijke en ook emotionele fase. Het is mooi als je in zo’n periode een tijdje met ouders en het kind mag meelopen en ziet dat ze sterker worden en meer vertrouwen krijgen. Dat was altijd mijn missie: samen weer perspectief en vertrouwen creëren.
Samen met collega’s kom je verder
Je doet het bij Kentalis nooit alleen, dat is ook heel fijn. Ik werkte altijd in een multidisciplinair team – wat betekent dat je met verschillende specialisten samenwerkt en kijkt naar het kind. Ieder heeft zijn eigen expertise. Juist door die te combineren kun je iets extra's bieden aan het kind en het gezin. Er zijn veel teams geweest waar ik voelde: één en één is geen twee, maar veel meer dan twee. Teams waar je elkaar aanvult, samen leert en samen verder komt. Het levert veel op als al die kennis samenkomt.
Veranderingen?
Natuurlijk is er veel veranderd in veertig jaar tijd. Toen ik begon met werken was de Nederlandse Gebarentaal bijvoorbeeld nog geen onderdeel van het onderwijs en de behandeling. Ook verbleven kinderen in die eerste jaren doordeweeks nog in internaten. Ik denk dat dat voor ouders en kinderen heel moeilijk moet zijn geweest. Gelukkig is dat ook al lang niet meer zo. We betrekken ouders nu veel meer bij de zorg en zien hen als onderdeel van het behandelteam.
Nieuwe veranderingen
Het is al weer veel jaren geleden dat het eerste dove kind een cochleair implantaat (CI) kreeg. Dat kind was toen vier jaar oud. Nu kan een CI al ruim voor de eerste verjaardag geïmplanteerd worden en lezen we dat er ontwikkelingen zijn om een CI zo klein te maken dat het helemaal onder de huid kan worden geplaatst. Dat zal ook weer een grote verandering zijn.
Van Kentalis International tot de academie
Bij Kentalis kun je blijven leren. Dat vond ik altijd heel leuk. Ik ben ook trots dat ik mezelf steeds verder heb kunnen ontwikkelen door de jaren heen. In de eerste jaren moet je nog veel leren en doe je vooral zelf heel veel kennis op. Uiteindelijk kon ik mijn kennis ook weer overdragen aan anderen, bijvoorbeeld als docent bij de Kentalis Academie. Of door presentaties te geven op studiedagen of congressen of een artikel te schrijven voor een tijdschrift.
Maar ook in het buitenland heb ik kennis mogen overdragen via Kentalis International, onder andere in Vietnam, Nepal en Peru. In veel landen is men nog best zoekende hoe je onderwijs en behandeling vormgeeft aan dove en slechthorende kinderen. Het is geweldig om kennis uit te wisselen met collega’s daar.
En dat allemaal bij één organisatie
Verder was ik één van de eerste die Floorplay specialist werd in Nederland. Ik ben heel blij dat deze methodiek zich zo mooi verspreid heeft binnen Kentalis en nu een waardevol onderdeel is binnen onze zorgprogramma’s. Daarnaast zat ik ook nog een termijn in de ondernemingsraad. Zo leerde ik Kentalis vanuit een heel ander gezichtspunt kennen. Dat je dat allemaal kunt doen binnen één organisatie, dat is toch bijzonder? Maar, uiteindelijk vond ik het werk met de kinderen en hun ouders altijd het allermooist.
Meer tijd voor rust en natuur
Ik weet nog niet hoe het zal zijn; stoppen met werken. Ik ga mijn collega’s en het werk natuurlijk missen, maar ik kijk er ook naar uit. Ik heb straks tijd om andere leuke dingen te doen, zoals wandelen, tuinieren en lezen. Het is tijd voor wat meer rust."