'We dragen hier bij de dagbesteding samen bij aan het verminderen van afval'

Foto van Ellis van Erp en Fleur

Een creatieve, duurzame doener. Dat is collega Ellis van Erp. Samen met collega’s bedenkt ze steeds weer nieuwe, duurzame activiteiten voor de dagbesteding. Van glas ophalen bij de woongroepen tot kalk maken van eierschalen. Allemaal activiteiten die leuk zijn voor cliënten en bijdragen aan een beter milieu. “We hebben zo samen een heel recyclesysteem opgezet: iedereen heeft een taak en draagt bij. Dat vind ik mooi!”

Leuke én nuttige activiteiten

“Collega Hans Denteneer begon er ooit mee: met cliënten melkpakken inzamelen en persen. Toen ik hier bij de dagbesteding in Sint-Michielsgestel begon, ben ik gaan zoeken naar meer activiteiten die er altijd zijn en waarmee we ons steentje bijdragen. Binnen dagbesteding heb je opvulactiviteiten: kraaltjes op pinnetjes prikken bijvoorbeeld, die er daarna weer afgehaald worden. Dat kan voor sommige cliënten fijn zijn, maar toch heb ik er moeite mee. Waarom niet iets leuks én nuttigs verzinnen?

Altijd bezig met duurzaamheid

Ik ben graag creatief. Dat zit in mij. Net als bezig zijn met duurzaamheid, dat vind ik gewoon belangrijk. Ik vind het heel leuk dat dat nu in mijn functie samenkomt. Recyclen doe ik automatisch, thuis en nu dus ook hier met onze cliënten. We doen van alles. We maken kalk van eierschalen en strooien dat op het gras. We sorteren doppen op kleur, zodat jongeren van Dynamo Eindhoven ze kunnen recyclen. We halen blik, glas en papier op bij alle woongroepen van Het Carré hier om de hoek. We maken zelf appelsap en brengen de schillen naar onze composthoop en het pulp naar de varkens. En met een grote magneet halen we het ijzer tussen het blik uit en dat brengen we naar de oud-ijzerboer. Van de opbrengt doen we wat leuks met cliënten.

Een positieve beweging

In deze tijd wordt er zoveel weggegooid en weer opnieuw aangeschaft. Het zorgt voor bergen afval. Ik vind het belangrijk dat meer mensen zich daar bewust van worden en bezig gaan met het verminderen en hergebruiken van afval. Ik krijg vaak de vraag: ‘Waarom zou ik dat doen, als anderen het niet doen?’ Ik snap dat gevoel wel, maar zie het zelf anders. Als ik in Griekenland overal langs de weg plastic zie liggen, denk ik vooral: Wat zou ik hier graag aan de slag gaan, want er is hier veel te verbeteren. Dat is wie ik ben. Ik zie overal dingen om op te pakken en denk graag vanuit mogelijkheden. Ook als ik activiteiten voor onze cliënten zoek.

‘Het begint bij jezelf’

Ik geloof ook echt dat het bij jezelf begint. Op het grote geheel heb je geen invloed. Dan kunnen we allemaal niets doen, maar dan gebeurt er sowieso niets. Als iedereen nou gewoon denkt: het kan wel en bij zichzelf begint, dan krijg je een beweging die wél het verschil kan maken. Ik vind wel dat het een beetje leuk moet blijven. Niet alles hoeft perfect en niet iedereen hoeft het te doen zoals ik. Ik eet zelf bijvoorbeeld uit overtuiging geen vlees. Daar kun je dan heel erg over gaan drammen bij anderen, maar dat wil ik niet. Als iedereen nou gewoon íets doet, dan komen we samen een heel stuk verder. Ook bij Kentalis!

Leuk voor cliënten

De activiteiten die we bedenken moeten wel leuk en te doen zijn voor onze cliënten. Daar gaat het natuurlijk in eerste instantie om. Ik kijk naar wat iemand kan en wil. We delen grote, moeilijke activiteiten op in kleinere taken. Neem het maken van kalk: de een spoelt de eierschalen schoon en de ander draait aan de molen om ze te vermalen. Zo kan iedereen een bijdrage leveren, ook al beseffen ze dat niet altijd. Sommige cliënten functioneren op belevingsniveau en beseffen niet dat zij iets doen of maken voor een ander. Andere cliënten zijn heel trots op hun werk.

‘Iedereen draagt hier bij’

De activiteiten zijn onderdeel van de wekelijkse routine van de cliënten. Elke dinsdag halen we bijvoorbeeld glas op, elke woensdag brengen we appelsap rond en elke donderdag maken we samen het terrein schoon. Dan gaan we op pad met een kar en prikstokken.  Zo hebben we samen een heel systeem opgezet waarin iedereen een taak heeft. Het is hier helemaal opgepikt door iedereen en zo dragen we samen blij. Cliënten en medewerkers. Daar word ik heel blij van!''