'We kunnen kinderen en ouders weer perspectief bieden'

Foto van Barry

Barry werkt sinds december 2021 bij Kentalis. Het is zijn droombaan. Door zijn persoonlijke ervaring herkent hij de pijnpunten van ouders en kinderen. “Door mijn achtergrond ben ik goed in staat me in te leven en weer perspectief te bieden”. Het pad dat Barry aflegde sterkt hem in zijn overtuiging dat hij bij het Spraak & Taal Ambulatorium (STA) in Zoetermeer op de goede plek zit en dat hij waarde kan toevoegen voor de cliënten.

Bijzondere brede aanpak

De brede aanpak van spraak- en taalontwikkelingsstoornissen is bijzonder in de ambulatoria van Kentalis. Barry hoort vaak dat ouders met hun kind al een lang pad met onderzoek en behandeling achter de rug hebben voordat ze bij het STA komen. De meeste kinderen worden doorgestuurd vanuit een audiologisch centrum.

Onderzoekend behandelen met een multidisciplinair team

Ze hebben te maken met groepen kinderen die moeite hebben met de cognitieve voorwaarden om (taal) te leren en met het ophalen en gebruiken van woorden, zoals bij het vertellen van verhalen en het maken van zinnen. En met kinderen die moeite hebben met het aanleren van klanken. We werken in multidisciplinaire teams met neuropsychologen, klinisch linguïsten, logopedisten en systeemgericht behandelaren. Ouders maken nadrukkelijk onderdeel uit van het behandelteam en zien hoe de behandelingen verlopen via het scherm, zodat ze thuis hun kind ook verder kunnen helpen. “We horen heel vaak terug hoe fijn het is om betrokken te worden en dat dit ook thuis en op school een positieve uitwerking heeft.” Naast ouders wordt ook de school uitgenodigd en de behandelend logopedist uit de eerstelijnszorg om een behandelochtend aanwezig te zijn. Het hele behandelprogramma is relatief kort, 6-8 weken, maar wel intensief. Tijdens het behandeltraject zoeken we naar behandelingangen om de spraak- en taalontwikkeling te stimuleren, onderzoekend behandelen noemen we dat.

Meteen inspringen

December 2021 startte Barry in Utrecht. Kentalis was toen gestart met het klaarmaken van de ruimte voor het STA in Zoetermeer. Hij kon meteen inspringen: “Alles moest nog opgebouwd worden, van de stoelen, de plantjes en de spelletjes tot de onderzoeken, diagnostiek en het camerasysteem.”

Actief inlichten van verwijzers en scholen

De officiële openingsdatum van Ambulatorium Zoetermeer was 1 april 2022. Sindsdien zitten ze in Zoetermeer op een rijdende trein in de woorden van Barry. Natuurlijk was het bij de start spannend of er wel cliënten zouden komen. Daar deed het team in Zoetermeer moeite voor door het actief inlichten van verwijzers, zoals (speciaal onderwijs) scholen en logopediepraktijken. Vlak voor de zomervakantie kwamen er veel aanmeldingen binnen en ontstond er een wachtlijst. “In november 2022 openden we een extra groep. Dat is wel een heel mooie beloning van het goede werk dat we samen doen hier”, stelt Barry trots.

Verwachtingen managen

“Het loopt vanaf de start eigenlijk wel goed en soms moeten we als team oppassen dat we niet teveel van onszelf vragen. Onze kwaliteitsstandaard is hoog. En ouders en scholen denken wel eens dat we alles kunnen oplossen, soms zijn we een laatste toevluchtsoord. Maar dat werkt niet altijd zo natuurlijk. Ik zie het als mijn rol om die hoge verwachtingen ook realistisch te maken en in gesprek te zijn met de ouders. Ook vind ik de sfeer in het team ontzettend belangrijk. Als je je prettig voelt in het team durf je ook kritische vragen te stellen en dat draagt bij aan een betere behandeling.”

Begrip voor het emotionele stuk van spraak- en taalproblemen

In zijn jeugd had Barry stotterproblemen en kon hij slecht verwoorden wat hij in zijn hoofd had. Terugkijkend ziet hij hoe moeilijk het voor zijn ouders was om de juiste hulp te vinden. Dat zorgde voor onmacht en frustratie. “Destijds was er geen aandacht voor hoe het stotteren voor mij was, het emotionele stuk. Gelukkig is dat nu anders en kan ik daar zelf ook een rol in spelen.” In groep 8 luidde het advies dat hij maar beter iets met zijn handen kon doen, maar uiteindelijk studeerde hij logistiek en economie aan het HBO en ging als software consultant aan het werk. Dit was toch niet bevredigend wat leidde tot een studie psychologie en orthopedagogiek aan de universiteit. “Ik ben gedreven om altijd een stapje erbij te doen.” Barry ging met zijn diploma op zak in de gehandicaptenzorg aan de slag en later bij de jeugdbescherming. Toen hij de vacature van behandelcoördinator bij het Spraak & Taal Ambulatorium zag wist hij meteen dat dat was wat hij wilde doen. Nu volgt hij ook een masterclass klinische kinderneuropsychologie, waardoor hij meer op de inhoud mee kan denken met het team en hen nog beter kan ondersteunen.

De juiste zorg aan iedereen kunnen geven

Als Barry mag dromen is zijn wens om uiteindelijk alle kinderen en hun ouders te kunnen helpen met hun spraak- en taalvragen en problemen. “Met heel Kentalis zijn we steeds bezig om onze ervaring te vergroten en meer expertise op te bouwen. Het zou voor alle kinderen en ouders haalbaar moeten zijn om deze zorg te ontvangen als het nodig is.”