‘Ilan kan het nu zeggen als hij boos is’

Kentalis Topper Ilan

Ilan (4) vindt nieuwe dingen spannend door zijn taalontwikkelingsstoornis (TOS), maar gaat het avontuur altijd aan. “Daarom zijn wij super trots op hem”, vertelt zijn moeder Naline. “Er wordt veel verwacht van die kleintjes, maar Ilan doet het maar mooi allemaal."

Wat meer tijd nodig

“Ilan is een rustige lieve jongen die zich snel bekommert om mensen en dieren. Door zijn taalontwikkelingsstoornis moet hij erg wennen als iets even anders gaat dan anders. Het is belangrijk om geduld te hebben. Dit merken we vooral als we een vraag stellen aan Ilan. Het kan dan een minuut of twee duren, maar dat geeft niets. We worden beloond voor het wachten en krijgen antwoord op onze vraag.

Naar de Bosschool

Ondanks zijn TOS, probeert Ilan contact te maken met anderen, maar we merken helaas dat niet iedereen hem begrijpt of goed kan verstaan. Gelukkig raakt Ilan dan nog niet gefrustreerd. Hij probeert steeds beter te communiceren, soms ook met gebaren. Sinds hij op de Kentalis Dr. P.C.M. Bosschool zit, is hij ook gegroeid. Hij laat zichzelf steeds beter zien en we merken dat hij zijn emoties sinds kort uitspreekt. Hij kan nu duidelijk zeggen dat hij boos, blij of verdrietig is.

Leren lezen

Op school vindt Ilan het leuk om spelletjes te spelen op de iPad. Dat is mooi, want er zijn leuke en leerzame spelletjes die zijn taal- en spraakontwikkeling stimuleren. Ook boekjes lezen vindt hij heel leuk. Hij kan steeds ook beter praten en het verhaal dus ook zelf vertellen. Vooral de herhaling van een favoriet boekje is fijn voor Ilan. Daardoor worden woorden goed opgeslagen.

Trots op Ilan

We zijn heel erg trots op Ilan. Ook al vindt hij nieuwe dingen spannend, hij gaat toch het avontuur aan. Op zijn eerste schooldag stapte hij bijvoorbeeld gewoon in de bus (van Ede naar Arnhem), zonder moeilijk te doen. Mama had het er moeilijker mee dan Ilan. Er wordt veel verwacht van die kleintjes, helemaal als je ook nog TOS hebt. Maar Ilan doet het maar mooi allemaal.”