Oud-leerling Jordy werkt nu bij de universiteit

Jordy heeft TOS

Wat een mooie brief van de ouders van oud-leerling Jordy. Jordy studeerde onlangs af aan de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft daar nu ook een baan. Als kind had hij ernstige spraakproblemen. Daarom ging hij naar de Prof. Huizingschool van Kentalis in Enschede.

Dag team van de Prof. Huizingschool,

Onze zoon Jordy, heeft in de periode 1995-1997 ruim twee jaar de onderbouw van de Prof. Huizingschool school bezocht. Jordy had ernstige spraakproblemen en op advies van de logopedist en de KNO arts hebben wij destijds besloten Jordy de eerste schooljaren op de Prof. Huizingschool te plaatsen. Een hele stap voor hem, maar zeker ook voor ons als ouders.

Het knulletje werd iedere morgen met een taxibusje opgehaald, en ‘s middags vaak slapend in de bus weer thuisgebracht. Begrip voor onze stap was er niet altijd vanuit de omgeving. ‘Jullie moeten meer met hem moeten oefenen, dan komt de spraak vanzelf wel’ en ‘dat doe je een kind toch niet aan’ waren pijnlijke dingen die tegen ons werden gezegd. Wij hebben echter ons eigen plan getrokken en geprobeerd ons niets aan te trekken van deze kritiek. Voor ons was duidelijk dat Jordy een probleem had, dat zonder professionele hulp niet zomaar voorbij zou gaan. Gelukkig werden we in onze keuze volledig gesteund door de leerkrachten op school, de logopedist en zijn begeleiders.

Het eerste jaar zat er niet veel verbetering in de spraak van Jordy. Ondanks alle goede zorgen en oefeningen kwam de spraak maar heel langzaam op gang en beperkte zich tot enkele moeizaam uitgesproken woordjes. Ook het tweede jaar begon nog moeizaam, maar in de loop van dit schooljaar merkten wij duidelijke verbetering. Dit zette zich door en aan het eind van het schooljaar was zijn spraak zo ver gevorderd dat Jordy in groep 3 van het reguliere onderwijs kon aansluiten. Voor ons was dit geweldig. Gewoon met andere kinderen uit het dorp naar de plaatselijke lagere school. En nu maar hopen dat hij de aansluiting kon vinden en enigszins kon meekomen. 

De eerste jaren op de basisschool werd Jordy nog begeleid door de ambulante begeleiding vanuit de Huizingschool, door meneer Pim. Een geweldig betrokken man die steeds met veel belangstelling voor Jordy op de school langs kwam en ons van advies voorzag. Het ging echter goed met Jordy. Na een wat onzekere start begon hij zich al snel thuis te voelen op de school en ook zijn leerprestaties werden steeds beter. Jordy werd een hele normale leerling van de lagere school, ging met plezier naar school en had veel vriendjes.

We zijn nu vele jaren verder. Na de lagere school ging Jordy naar de havo en vijf jaar later had hij zijn eerste diploma op zak. Vervolgens ging hij naar het hbo om accountancy te studeren. Ook deze studie wist hij binnen de vier jaar af te ronden. Inmiddels is Jordy 24 jaar en afgelopen voorjaar is hij afgestudeerd aan de universiteit van Amsterdam voor de Master opleiding BCO (Beleid, communicatie en organisatie). Afgelopen september is hij gestart met een prestigieus traineeship als onderzoeker aan dezelfde universiteit.

In deze dagen denken wij regelmatig terug aan de eerste moeizame jaren van zijn leven en aan de tijd die hij doorbracht op de Prof. Huizingschool. Van onze kant zijn wij het gehele team van de Prof. Huizingschool nog altijd dankbaar voor de wijze waarop ze Jordy op weg hebben geholpen en hebben begeleid. Niemand weet hoe het was gegaan als we destijds niet gezamenlijk voor deze weg hadden gekozen, maar wij zijn nog altijd blij dat we deze keuze wel hebben gemaakt.

Wij wensen de Prof. Huizingschool het allerbeste voor de toekomst en we hopen dat jullie nog veel kinderen een zelfde start kunnen geven.

Met vriendelijke groet,

De ouders van Jordy