Wat is een CI?

Een cochleair implantaat (CI) geeft geluidssignalen door aan de gehoorzenuwen en hersenen. Sommige slechthorende en dove mensen kunnen met een CI weer iets horen. Of een CI jou of je kind kan helpen, hangt af van de mate en oorzaak van het gehoorverlies.

Hoe werkt een CI?

Een cochleair implantaat (CI) lost gehoorverlies niet op, maar zet geluiden om in elektrische signalen. Het implantaat geeft deze signalen door aan de gehoorzenuw. Daardoor kunnen mensen met een CI toch horen. Een CI bestaat uit een inwendig en uitwendig deel.

Kiezen voor een CI?

Wel een CI of geen CI? Het is een heel persoonlijke keus. De een is er ontzettend blij mee, de ander kiest er bewust niet voor. Tegenwoordig krijgen dove kinderen vaak al een CI als ze ongeveer één jaar oud zijn. Soms kiezen mensen ook op latere leeftijd voor een CI. Kies je voor een CI? Dan ga je naar het ziekenhuis waar een ervaren kno-arts de operatie doet. We werken nauw samen met ziekenhuizen. Daardoor hebben we veel kennis en expertise. 

Ben je op zoek naar ervaringen of wil je mensen ontmoeten die een cochleair implantaat hebben? Kijk op de website van Stichting Hoormij.

Samenwerking met CI-teams

We werken samen met cochleaire implantatieteams (CI-teams) van verschillende ziekenhuizen. De onderzoeken vinden grotendeels bij Kentalis plaats. De operatie zelf gebeurt in het ziekenhuis. Na de operatie volgt een revalidatietraject. Er is een CI-team in Groningen, Nijmegen, Leiden, Maastricht, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Lees meer over CI-implantatie op de website van deze teams.

Wil je meer informatie over CI’s? Stel je vragen aan de audioloog of neem contact met ons op. Lees meer over de werking van een CI, de toekenningsprocedure  en de CI-operatie op de website van Stichting Hoormij.