Wat is een CI?

Een cochleair implantaat (CI) geeft geluidssignalen door aan de gehoorzenuwen en hersenen. Sommige slechthorende en dove mensen kunnen met een CI weer geluiden horen. Of een CI jou of je kind kan helpen, hangt af van de mate en oorzaak van het gehoorverlies.

Hoe werkt een CI?

Een cochleair implantaat (CI) lost gehoorverlies niet op, maar zet geluiden om in elektrische signalen. Het implantaat geeft deze signalen door aan de gehoorzenuw. Daardoor kunnen mensen met een CI toch horen. Een CI bestaat uit een inwendig en uitwendig deel.

Wat kun je van een CI verwachten?

‘Veel mensen kunnen wel spraakverstaan met een CI’, legt audioloog Lisette Zwemmer uit. ‘Dit is ook afhankelijk van de leeftijd waarop je het CI krijgt. Ik zie dat een CI vaak ook succesvol is bij mensen die steeds slechter zijn gaan horen en altijd hoortoestellen hebben gedragen. Het geluid is alleen heel anders in vergelijking met hoortoestellen. Als er bijvoorbeeld geen slakkenhuis aanwezig is of gehoorzenuw is aangelegd, dan is CI-implantatie niet mogelijk. Ook als er veel restgehoor is, zijn hoortoestellen vaak beter.’

Kiezen voor een CI?

Wel een CI of geen CI? Het is een heel persoonlijke keus. De een is er ontzettend blij mee, de ander kiest er bewust niet voor. Tegenwoordig krijgen dove kinderen vaak al een CI als ze ongeveer één jaar oud zijn. Soms kiezen mensen ook op latere leeftijd voor een CI. 

Ben je op zoek naar ervaringen of wil je mensen ontmoeten die een cochleair implantaat hebben? Kijk op het Onafhankelijk Platform Cochleaire Implantatie.

Samenwerking met CI-teams

Een cochleair implantatieteam (CI-team) beslist of iemand in aanmerking komt voor een CI. We werken samen met CI-teams van verschillende ziekenhuizen. De onderzoeken vinden grotendeels bij Kentalis plaats. De operatie zelf wordt in het ziekenhuis uitgevoerd door een kno-arts. Na de operatie volgt een revalidatietraject. Er is een CI-team in Groningen, Nijmegen, Leiden, Maastricht, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Lees meer over CI-implantatie op de website van deze teams.

Wil je meer informatie over CI’s? Stel je vragen aan de audioloog of neem contact met ons op. Lees meer over de werking van een CI, de toekenningsprocedure  en de CI-operatie op de website van Stichting Hoormij.