Hulp voor volwassenen

Ben je doof of plotseling doof geworden of ga je steeds slechter horen? Loop je hierdoor in het dagelijks leven tegen lastige situaties aan? Is communicatie een probleem of voel je je onzeker, somber of eenzaam? Wij leren jou – en je omgeving – hoe je kunt omgaan met het gehoorverlies, zodat je weer met elkaar kunt communiceren en je sociale contacten kunt onderhouden.

Je krijgt antwoord op vragen als:

  • Hoe ga ik om met mijn plotsdoofheid?
  • Hoe zorg ik mijn partner en ik elkaar beter begrijpen?
  • Ik ken de gebaren van vroeger, hoe leer ik nieuwe gebaren? 
  • Hoe kan ik groepsgesprekken volgen?
  • Welke hulpmiddelen zijn er?
  • Hoe accepteer ik mijn gehoorverlies?
  • Hoe ga ik om met mijn vermoeidheid door het gehoorverlies?
Hulp bij gehoorverlies

Communiceren met anderen

We bespreken waar je tegenaan loopt en hoe we je hierbij kunnen helpen. Hoe vraag je bijvoorbeeld om hulp en hoe kom je voor jezelf op als je niet hoort wat anderen zeggen? Misschien vind je het ingewikkeld om met je partner te communiceren of om het contact met vrienden te onderhouden. De behandeling is erop gericht om de communicatie tussen jou en je omgeving te stimuleren en te verbeteren. Je leert bijvoorbeeld ook hoe je kunt omgaan met het gehoorverlies en welke hulpmiddelen je hiervoor kunt inzetten.

Gebarentaal leren

Het leren van gebarentaal kan in de communicatie als helpend worden ervaren. Als je met gebaren kunt communiceren, kun je contact maken met mensen die ook slechthorend of doof zijn. Ook kun je een gebarentolk inschakelen, bijvoorbeeld voor een groepsgesprek tijdens een verjaardag of vergadering. Behalve gebarentaal zijn er ook nog andere oplossingen. Samen bekijken we welke manieren van communiceren bij je passen en welke ondersteunende communicatiemiddelen we kunnen inzetten.

Behandeling bij psychische klachten

Als je in je dagelijks leven langere tijd tegen lastige situaties aanloopt, kunt je je daardoor somber of angstig voelen. Misschien herken je een gedachte als: ik ga het niet meer aan, want het lukt me toch niet. Ook dan kun je bij ons terecht. Samen met een psycholoog ga je aan de slag om je (lichte) psychische klachten te verminderen.

Lees hoe je je kunt aanmelden voor behandeling.