Kinderen en jongeren met gehoorverlies

Slechthorende en dove kinderen en jongeren hebben soms extra ondersteuning nodig. Daarom bieden wij onder andere individuele behandeling, groepsbehandeling en behandeling thuis. We werken bijvoorbeeld met jou en je kind aan zijn of haar zelfvertrouwen en sociale vaardigheden en aan jullie toekomstdoelen.

Groepsbehandeling

Vindt je kind het erg moeilijk om te communiceren, om te gaan met anderen of vrienden te maken? Dan is onze groepsbehandeling misschien geschikt. Er zijn verschillende vormen van groepsbehandeling. Alle kinderen of jongeren in de groep zijn slechthorend of doof. Je kind kan dus ervaringen uitwisselen, oefenen met zijn of haar sociale vaardigheden en werken aan zijn of haar zelfvertrouwen. Ook leert je kind omgaan met het gehoorverlies, gevoelens en moeilijke situaties.

Individuele behandeling

Voor sommige kinderen is onze individuele behandeling beter geschikt. Je kind werkt met een trainer of therapeut aan zijn of haar doelen. Soms geven we ook advies aan betrokkenen, zoals een leraar of trainer. Zij leren bijvoorbeeld hoe ze rekening houden met (het gehoorverlies van) je kind. De individuele behandeling kan je kind ook voorbereiden op de groepsbehandeling. Je kind leert vaardigheden die hij of zij oefent tijdens de groepsbehandeling. 

Doelen van de behandeling:

  • meer zelfvertrouwen krijgen;
  • leren omgaan met anderen;
  • weerbaar worden;
  • opkomen voor jezelf;
  • het gehoorverlies accepteren;
  • vertrouwen krijgen in de toekomst.
Behandeling voor kinderen en jongeren met gehoorverlies

Als je kind psychische problemen heeft

Is je kind door het gehoorverlies somber of angstig en zijn er psychische problemen ontstaan? Dan kunnen we je kind onder andere helpen met cognitieve gedragstherapie, speciaal aangepast voor slechthorende en dove kinderen.

Ervaren medewerkers die kunnen gebaren

De medewerkers die met je kind werken, zijn gebarentaalvaardig en hebben veel ervaring met kinderen die slechthorend of doof zijn. Ze weten welke invloed gehoorverlies kan hebben op de ontwikkeling. Ook hebben ze verstand van verschillende hoorhulpmiddelen, zoals een botverankerd hoortoestel of cochleair implantaat (CI).

Kort intensief onderzoek-behandeltraject

Heb je nog veel vragen over de gesproken taalontwikkeling van je kind? Of gaan de gesproken taalontwikkeling en communicatieve ontwikkeling niet voldoende vooruit? Dan bieden we een korte, zeer intensieve vorm van behandeling bij ons ambulatorium. We stimuleren de gesproken taal en onderzoeken wat je kind nodig heeft om te leren.

Rol van ouders

Jouw rol is belangrijk bij de behandeling. We bespreken regelmatig hoe het gaat en wat je kind nodig heeft. We geven je informatie en advies en proberen jullie vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Je volgt ook een online oudercursus en krijgt een uitnodiging voor bijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen met een ervaringsdeskundige en andere ouders.

Ben je benieuwd wat jouw kind kan helpen? Neem gerust contact met ons op om dit te bespreken. Lees ook hoe je je kind kunt aanmelden voor behandeling.