Kinderen en jongeren met gehoorverlies

Slechthorende en dove kinderen en jongeren lopen soms tegen lastige situaties aan, bijvoorbeeld in het contact met anderen. Daarom bieden wij onder andere individuele behandeling, groepsbehandeling en behandeling thuis. We werken bijvoorbeeld met jou en je kind aan zijn of haar zelfvertrouwen en sociale vaardigheden en aan jullie toekomstdoelen.

Groepsbehandeling

Vindt je kind het erg moeilijk of spannend om te communiceren, om te gaan met anderen of vrienden te maken? Dan is onze groepsbehandeling misschien een goed idee. Er zijn verschillende vormen van groepsbehandeling. Alle kinderen of jongeren in de groep zijn slechthorend of doof. Je kind kan dus ervaringen uitwisselen, sociale vaardigheden oefenen en werken aan zijn of haar zelfvertrouwen. Ook leert je kind omgaan met het gehoorverlies, emoties en lastige situaties.

Individuele behandeling

Voor sommige kinderen is onze individuele behandeling beter geschikt. Je kind werkt met een trainer of therapeut aan zijn of haar doelen. Soms geven we ook advies aan betrokkenen, zoals een leraar of trainer. Zij leren bijvoorbeeld hoe ze rekening houden met (het gehoorverlies van) je kind. De individuele behandeling kan je kind ook voorbereiden op de groepsbehandeling. Je kind leert vaardigheden die hij of zij oefent tijdens de groepsbehandeling. 

Doelen van de behandeling:

  • meer zelfvertrouwen krijgen;
  • leren omgaan met anderen;
  • weerbaar worden;
  • opkomen voor jezelf;
  • het gehoorverlies accepteren;
  • vertrouwen krijgen in de toekomst.

Als je kind angstig is

Voor slechthorende en dove kinderen is het soms lastig om mee te doen aan de snelle ‘horende wereld’. Ze vinden het bijvoorbeeld heel spannend om contact te maken, iets te vragen en gesprekken te volgen. Als die angst het dagelijks leven gaat beïnvloeden, is het tijd om hier iets aan te doen. Wij kunnen je kind helpen. Je kind leert hoe hij zijn of haar angsten de baas kan zijn. Dat zorgt voor meer zelfvertrouwen en minder spanning.

Als je kind zich somber voelt

Moeite hebben met je slechthorendheid of doofheid, je eenzaam voelen in de ‘horende’ wereld, negatieve ervaringen op school of bij het buitenspelen. Allemaal situaties die voor somberheid kunnen zorgen. Wij leren je kind hoe hij of zij zich beter kan voelen. ‘Verander je manier van denken en verander hoe je je voelt.’ Dat leert je kind in de behandeling. We gaan aan de slag met helpende gedachten en een dagritme met activiteiten waar je kind plezier in heeft. We hebben deze behandeling speciaal ontwikkeld voor slechthorende en dove kinderen.

Ervaren medewerkers die kunnen gebaren

De medewerkers die met je kind werken, zijn gebarentaalvaardig en hebben veel ervaring met kinderen die slechthorend of doof zijn. Ze weten welke invloed gehoorverlies kan hebben op de ontwikkeling. Ook hebben ze verstand van verschillende hoorhulpmiddelen, zoals een botverankerd hoortoestel of cochleair implantaat (CI).

Kort intensief onderzoek-behandeltraject

Heb je nog veel vragen over de gesproken taalontwikkeling van je kind? Of gaan de gesproken taalontwikkeling en communicatieve ontwikkeling niet voldoende vooruit? Dan bieden we een korte, zeer intensieve vorm van behandeling bij ons ambulatorium. We stimuleren de gesproken taal en onderzoeken wat je kind nodig heeft om te leren.

Ben je benieuwd wat jouw kind kan helpen? Neem gerust contact met ons op om dit te bespreken. Lees ook hoe je je kind kunt aanmelden voor behandeling.