TOS & onderzoek

Maak je je zorgen over de taal- en spraakontwikkeling van je kind? Bij onze audiologische centra kunnen we onderzoeken of je kind mogelijk een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft. Is dit het geval, dan is het belangrijk dat je kind snel goede hulp krijgt.

Kindvriendelijk onderzoek

Om te onderzoeken of je kind (vermoedelijk) een taalontwikkelingsstoornis heeft, onderzoeken we onder andere het gehoor, de taal- en spraakontwikkeling en de algemene ontwikkeling van je kind. We vinden het belangrijk dat je kind zich veilig voelt tijdens de onderzoeken. Ons testmateriaal ziet er daarom uit als speelgoed. Je kind komt waarschijnlijk een dagdeel spelen en krijgt taakjes. Natuurlijk ben jij ook aanwezig bij het onderzoek en kun je aangeven wat volgens jou aandachtspunten zijn.

Met de Hoi Kentalis app kun je je kind spelenderwijs voorbereiden op het onderzoek.

Diagnose TOS

Je krijgt na het onderzoek uitgebreid advies. We leggen uit wat we hebben onderzocht, wat de resultaten zijn en wat jouw kind kan helpen. Ook geven we antwoord op je vragen. Heeft je kind inderdaad een taalontwikkelingsstoornis? Dan krijgt hij of zij de diagnose TOS. We kijken samen naar de mogelijkheden die het best passen bij jouw kind.

Als je kind geen TOS heeft

Het kan ook zijn dat je kind geen TOS heeft, maar een laatbloeier is of een taalachterstand heeft. Als blijkt dat je kind geen TOS heeft, geven we natuurlijk ook advies.

Lees hoe je je kind kunt aanmelden voor onderzoek. We hebben wel te maken met wachttijden.