TOS tips voor ouders

Als je te horen krijgt dat je kind een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft, maak je je zorgen of heb je veel vragen. Wat zijn de gevolgen van een taalontwikkelingsstoornis? Wat betekent het voor de toekomst? En hoe kan ik mijn kind helpen? Wij staan voor jullie klaar. Je kunt bij ons terecht voor behandeling en advies. We hebben alvast wat praktische tips over TOS voor je op een rij gezet.

Tips als je kind TOS heeft:
  • Blijf met en tegen je kind praten, ook als je kind maar weinig terug zegt.
  • Geef één opdracht tegelijk.
  • Volg je kind tijdens het spelen.
  • Praat rustig en gebruik geen moeilijke woorden.
  • Lees veel voor en moedig je kind aan om te reageren.
  • Verbeter je kind niet, maar herhaal wat hij of zij heeft gezegd, maar dan op de juiste manier. 

Meer tips over TOS

We hebben nog veel meer tips over TOS voor je op een rij gezet, bijvoorbeeld over hulpmiddelen en het stimuleren van de taal- en spraakontwikkeling van je kind. Heb je zelf een goede tip voor andere ouders? Laat het ons weten. We zetten jouw tip er dan bij!

Cursussen & bijeenkomsten over TOS

We organiseren regelmatig open dagen bij onze scholen en zorglocaties én bijeenkomsten over TOS voor ouders, professionals en andere betrokkenen. Ook geven we cursussen, zoals de cursus Nederlands met Gebaren. Cursussen en boeken over TOS vindt je in onze webshop.

Jouw rol tijdens de behandeling

We betrekken ouders actief bij de behandeling. Jij kent je kind immers het beste. We luisteren naar jouw ervaringen en zorgen en wisselen tijdens de behandeling informatie uit. Via een digitaal schriftje vertellen we elkaar bijvoorbeeld wat je kind thuis of bij de groep heeft geleerd en geoefend. Zo weten we precies waar we mee verder kunnen. Dit maakt de behandeling extra effectief. Je krijgt ook adviezen en informatie over TOS. Aan het begin van de behandeling volg je een online-cursus over TOS en je krijgt een uitnodiging voor ouderbijeenkomsten. Er is tijdens de behandeling veel ruimte om vragen te stellen.