TOS tips voor ouders

Als je te horen krijgt dat je kind een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft, heb je waarschijnlijk veel vragen. Wat zijn de gevolgen van een taalontwikkelingsstoornis? Wat betekent het voor de toekomst? Wij staan voor jullie klaar en geven binnen onze zorg en ons onderwijs antwoord op je vragen. Op deze pagina zetten we alvast praktische tips over TOS op een rij.

Tips als je kind TOS heeft:

  • Blijf met en tegen je kind praten, ook als je kind maar weinig terug zegt.
  • Geef één opdracht tegelijk.
  • Volg je kind tijdens het spelen.
  • Praat rustig en gebruik geen moeilijke woorden.
  • Lees veel voor en moedig je kind aan om te reageren.
  • Verbeter je kind niet, maar herhaal wat hij of zij heeft gezegd, maar dan op de juiste manier. 

Lees meer tips op onze tipspagina over TOS. Je vindt hier ook posters en filmpjes. Heb je zelf een tip voor andere ouders? Laat het ons weten.

Folkert vertelt over zijn TOS:

Meer ervaringsverhalen over TOS

Ben je benieuwd naar ervaringen van andere kinderen, jongeren en ouders? Lees dan ervaringsverhalen over TOS. Zo vertelt Sem (16) samen met haar moeder Erna hoe het is om te leven met TOS en wat haar heeft geholpen. "Ik klets nu de oren van je hoofd!".

Cursussen & bijeenkomsten over TOS

We organiseren regelmatig open dagen bij onze scholen en zorglocaties en bijeenkomsten over TOS voor ouders, professionals en andere betrokkenen. Ook geven we cursussen, zoals de cursus Nederlands met Gebaren. Cursussen en boeken over TOS vind je in onze webshop.